Jak šel čas s módou...

Zajímá vás, jak se vyvíjela móda? Jak byla důležitá pro spolčenost a čeho byla projevem? V dnešním článku se podíváme na historii módy jako takové a jak vlastně šel čas. Čtěte dále a dozvíte se více.
Žena sedící v růžových šatech na trávníku

Móda a čas

Dnešní móda je pro mnoho lidí stále hádankou. Pokud se módním trendům lidé nevěnují, nevědí, co se právě nosí. Dříve to však takto nefungovalo. Lidé měli o módě a nových trendech úplné povědomí a přesně věděli, co se právě nosí.

 

Módní trendy byly symbolem rozlišení mezi životním stylem jednotlivých tříd. I chudí lidé na vesnici přesně věděli, co se nosí, a přestože si drahé oblečení nemohli dovolit, přicházejí na stále nové alternativy a šili si sami takové modely, které byly od luxusního zboží boháčů mnohdy k nerozeznání.

Historie módy - jak šel čas s módou

Historie módy jako takové se traduje od středověku. Dříve lidé také nosili rozdílné oblečení, avšak módní trendy nehrály takovou roli. Lidé se oblékali proto, protože oblečení je chránilo před nepříznivým počasím. Ve středověku rozdíly mezi společenskými třídami začaly být o mnoho markantnější.

 

Lidé se začali oblékat podle toho, jakou mají prestiž a kolik vlastní majetku. Pokud si mohli dovolit nejnovější a nejluxusnější modely, také si je koupili a nehleděli na finanční stránku. Mezi nejkrásnější módu je obecně pokládána móda renesanční a rokoková.

 

Lidé si potrpěli na módní doplňky, honosné oblečení s drahými kameny a nosili šperky z drahých kovů. Výjimkou nebyly ani módní střihy účesů a dobové líčení.

Trendy a oblečení dnes - lidé a móda

Tak jako ve všech oblastech lidských činností, i v oblasti módy nastal přelom, který je definován módními návrháři a značkami, kteří zjistili, že díky módě mohou zbohatnout. Přelom nastal v devatenáctém století, což je doba, od které se tradují trendy novodobé módy.

 

Návrháři přicházeli s novými kolekcemi, ženy byly mnohem odvážnější a muži si více potrpěli na módních novinkách. Jednoduše řečeno, tak je tomu v podstatě i dodnes.

 

Stovky módních návrhářů po celém světě tvoří nové a nové módní kolekce. Zákazníci se mohou přetrhnout, aby pro sebe také alespoň jeden kousek ukořistili. Móda už nemá pouze funkční hodnotu, ale je také záležitostí umění a dobrého vkusu.

Další zajímavé články z rubriky móda a trendy

Trendy vlasy a účesy pro letošní rok

Léto 2008 - letošní modní trendy v oblasti obuvi

Trendy plavky pro letošní léto

Přírodní péče o vlasy

Kosmetické trendy nejen pro ženy

Letní móda pro boubelky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies