Jak zvládnout šestinedělí

Vrátila jste se z porodnice, ale místo abyste se těšila z děťátka, jste unavená, plačtivá a máte pocit, že nic nezvládáte? Pak nejste sama. Šestinedělí je stresující pro každou novopečenou maminku. S námi jej ale zvládnete s přehledem!

Matka držící dítě na hrudi

Nejste v tom sama

Devět měsíců toho tvorečka nosíte v břiše a najednou jej držíte v náručí. S tím je ale spojená i neustálá péče o něj, ať už se to týká kojení, přebalování nebo přemýšlení nad tím, proč pláče, když je přebalené i nakrmené a relativně mu nic nechybí. Pochybujete o svých mateřských schopnostech, bojíte se, abyste něco nezanedbala. Všechny tyto pocity jsou ale u čerstvých maminek úplně normální. Žádný učený z nebe nespadl a nějakou chvíli trvá, než se vy a vaše dítě sladíte.

Jak to cítí novorozenec

V první řadě musíte pochopit, že novorozenec poznává nový svět a bojí se všeho neznámého. Najednou musí dýchat, poprvé pociťuje hlad, horko nebo zimu. Střídají se kolem něj světla, barvy i hlasy – i takové drobnosti v něj mohou zpočátku vyvolávat úzkostné stavy. Ne každý pláč tedy znamená, že něco děláte špatně. Snažte se pozorovat, co dítě nemá rádo – časem zjistíte, že pláče například když se objeví ostré světlo a zdroj jeho nelibosti pak můžete omezit nebo úplně odstranit.

Dítě usnulo? Odpočívejte také!

Nedostatek spánku je to, co čerstvé maminky nejvíce unavuje a okrádá o dobrou náladu. Neodpírejte dítěti jídlo, kdykoliv si o něj řekne. V době, kdy miminko usne, si ale dopřejte také odpočinek. Zapomeňte na to, že musíte uklízet, vařit atd. To všechno může občas přece obstarat i partner, maminka nebo třeba sestra.

Zapojte do péče o dítě partnera

Zapojení ostatních členů rodiny je nejlepší způsob, jak vše v době šestinedělí zvládnout. Porod je věc velmi náročná, bolesti v podbřišku mohou přetrvávat i několik týdnů po porodu (v důsledku tzv. zavinování dělohy). Místo abyste si odpočinula, neustále kojíte, přebalujete, koupete, hlídáte, zda je dítě v pořádku. Není v lidských silách vše zvládnout sama – a pokud ano, výsledkem bude ještě větší únava a rozmrzelost. Zapojte proto do péče o dítě i partnera a určete mu alespoň jednu činnost, kterou bude dělat za vás. Je jedno, zda půjde o úklid, obstarání jídla (navařit vám občas může i matka nebo tchýně) nebo koupání miminka.

Odmítejte návštěvy

Jakmile se rodina a známí dozvědí o narození vašeho dítěte, budou jej chtít co nejdříve vidět. Nekývejte pouze ze slušnosti, pokud se na to necítíte, slušně odmítněte. Ponechejte si období šestinedělí na to, abyste se dala do pořádku a abyste si na sebe s děťátkem zvykli.

Poradíme i s dalšími mateřskými potížemi

Antikoncepce po porodu

Když je kojení bolestivé

Jak zhubnout po porodu

Poporodní deprese

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies