Jokšírský teriér - jorkšíráček

Jorkšírský teriér pochází původem z Velké Británie. V roce 1886 bylo toto plemeno oficiálně zaneseno do anglické knihy "Kennel Club" několik exemplářů pod společným názvem "Broken Haired Scotch or Yorkshire terrier".

Jokšírský teriér

Původ

Jorkšírský teriér pochází původem z Velké Británie. V roce 1886 bylo toto plemeno oficiálně zaneseno do anglické knihy "Kennel Club" několik exemplářů pod společným názvem "Broken Haired Scotch or Yorkshire terrier".

Charakteristika

Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha jokšírského teriéra je velmi přátelská, bez známek agrese. Jokšírský teriér vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě.

Výška

Výška je 20 až 30 centimetry, váha se pohybuje mezi 2 až 4 kilogramy.

Péče o srst

Srst se rychle zacuchá a musí se každý den vyčesat, zvláště na břiše, pod ušima a mezi končetinami. Výhodou této srsti je, že nelíná, protože eventuální odumřelé chlupy se zachytí v kartáči. Ve zvukovodu, který musí být vždy čistý, nesmějí být žádné uvolněné chlupy. Pokud je to nutné, zastřihávejte uvolněné chlupy mezi polštářky na tlapkách. Nejvíce péče srst potřebuje v období přeměny štěněčí srsti za dospělou. To je nutné kartáčování a česání denně. Také je to nutné z toho důvodu, aby si štěně zvyklo na pravidelnou péči. Zralá, dospělá srst vyžaduje frekvenci česání podstatně nižší, většinou 1 - 2 krát týdně podle typu a kvality srsti.

Povahové rysy

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

Výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psíci se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána.

Pohyb

Toto plemeno se spokojí s průměrným množstvím pohybu, to však neznamená, že odmítne dlouhou procházku. V sychravějším počasí bychom ale neměli procházky moc přehánět, protože jokšírský teriér má menší odolnost proti vlhkému prostředí.

Věk

Jokšírský teriér se bez problémů dožívá vysokého stáří. Věk 16 až 18 let není u tohoto plemene žádnou zvláštností.

Přehled všech malých psích plemen s odkazy na články naleznete zde.

Zajímavé články zde:

Zvířata tuší neštěstí a katastrofy
Psi umí odhalit rakovinu
Zvířecí námluvy
Zvířata dokáží zázraky
Albíni - lidé i zvířata
Maltézský psík
Psi - bojová plemena
Zlatý retrívr

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies