Konzumace rybího masa v těhotenství
Ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a nízkým obsahem nasycených tuků. Obsahují také zdraví prospěšné vitamíny a minerály, které chrání matku a nenarozené dítě. Tyto látky se podstatných způsobem podílí na vývoji dítěte (zejména kyselina docosahexaenová (DHA) se podílí na růstu a obnově buněk) a zvyšování jeho porodní váhy.
Pravidelná konzumace ryb nás chrání před infarktem a mrtvicí, snižuje riziko rakoviny, snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje deprese, zpomaluje stárnutí pleti, zlepšuje pružnost cév a snižuje vysoký krevní tlak.
Rybí maso může obsahovat rtuť, která ohrožuje zdraví nenarozeného dítěte
Vedle prospěšných vitamínů, minerálů a mastných kyselin ryby do svého těla vstřebávají také velké množství toxické rtuti (následkem chovu ryb ve znečištěném prostředí). Množství škodlivých látek závisí na tom, jak dlouho ryba žije, čím se živí a také jak vysoko v potravním řetězci se nachází.
Nejvyšší obsah rtuti v mase mají velké dravé ryby. Častá konzumace takových ryb tak může být zdravotně velmi riziková a ohrožuje především zdraví nenarozeného dítěte. Rtuť vážně ohrožuje vývoj některých orgánů nenarozeného dítěte, způsobuje poškození mozku, ledvin a nervové tkáně.
Nebezpečná koncentrace rtuti v krvi těhotných žen může nastat v případě, že konzumují „závadné" rybí maso více než třikrát týdně. Pokud jsou ryby ze zdravých vod, nehrozí žádné poškození plodu.
Jaké ryby není vhodné během těhotenství konzumovat?
Těhotné a kojící ženy by neměly konzumovat následující druhy ryb: mečouna, štiku, candáta, bolena, královskou makrelu, ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapterus (plachetníci) a žraločí maso.
Vhodné ryby a jejich množství
Těhotným ženám se doporučuje konzumovat týdně 1 až 2 porce (cca 130 g/1 porce) různých druhů ryb a plodů moře s nízkým obsahem rtuti. Vhodné jsou zejména následující druhy ryb, které obsahují nízký obsah rtuti: losos, treska, sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, konzervovaný tuňák, hejk, sardinky, herinci, šproty, krevety, garnáti a ančovičky.
Diskuze