Konzumace ryb v těhotenství

Ryby obsahují látky, které jsou velmi důležité pro lidské zdraví a pro vývoj nenarozeného dítěte. Pravidelná konzumace ryb nás také chrání před infarktem a mrtvicí, snižuje riziko rakoviny, zmírňuje deprese a zpomaluje stárnutí pleti.

Těhotná žena sedící na pohovce

Konzumace rybího masa v těhotenství

Ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a nízkým obsahem nasycených tuků. Obsahují také zdraví prospěšné vitamíny a minerály, které chrání matku a nenarozené dítě. Tyto látky se podstatných způsobem podílí na vývoji dítěte (zejména kyselina docosahexaenová (DHA) se podílí na růstu a obnově buněk) a zvyšování jeho porodní váhy.

Pravidelná konzumace ryb nás chrání před infarktem a mrtvicí, snižuje riziko rakoviny, snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje deprese, zpomaluje stárnutí pleti, zlepšuje pružnost cév a snižuje vysoký krevní tlak.

Rybí maso může obsahovat rtuť, která ohrožuje zdraví nenarozeného dítěte

Vedle prospěšných vitamínů, minerálů a mastných kyselin ryby do svého těla vstřebávají také velké množství toxické rtuti (následkem chovu ryb ve znečištěném prostředí). Množství škodlivých látek závisí na tom, jak dlouho ryba žije, čím se živí a také jak vysoko v potravním řetězci se nachází.

Nejvyšší obsah rtuti v mase mají velké dravé ryby. Častá konzumace takových ryb tak může být zdravotně velmi riziková a ohrožuje především zdraví nenarozeného dítěte. Rtuť vážně ohrožuje vývoj některých orgánů nenarozeného dítěte, způsobuje poškození mozku, ledvin a nervové tkáně.

Nebezpečná koncentrace rtuti v krvi těhotných žen může nastat v případě, že konzumují „závadné" rybí maso více než třikrát týdně. Pokud jsou ryby ze zdravých vod, nehrozí žádné poškození plodu.

Jaké ryby není vhodné během těhotenství konzumovat?

Těhotné a kojící ženy by neměly konzumovat následující druhy ryb: mečouna, štiku, candáta, bolena, královskou makrelu, ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapterus (plachetníci) a žraločí maso.

Vhodné ryby a jejich množství

Těhotným ženám se doporučuje konzumovat týdně 1 až 2 porce (cca 130 g/1 porce) různých druhů ryb a plodů moře s nízkým obsahem rtuti. Vhodné jsou zejména následující druhy ryb, které obsahují nízký obsah rtuti: losos, treska, sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, konzervovaný tuňák, hejk, sardinky, herinci, šproty, krevety, garnáti a ančovičky.

Ryby - jak je upravit

Ryby a naše zdraví

Ryby - jsou vhodné při hubnutí?

Dieta podle znamení zvěrokruhu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies