Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Ryby - jak je upravit

Každá ryba má svou specifickou chuť, aroma a vyžaduje jinou úpravu. Ryba se nesmí kombinovat s jinými druhy masa. Rybí maso se totiž jinak připravuje. Na co si dávat při přípravě pozor?

Ryby s citrónem na talíři

Ryby v našem jídelníčku

Ryby jsou nezbytnou součástí jídelníčku, ale ještě stále u nás zůstávají oproti jiným druhům masa spíše na okraji. Rybí maso obsahuje spoustu živin, nerostných látek a vitaminů. Rybí glutaminy podporují činnost mozku, jód a fluor jsou důležité pro krevní oběh, štítnou žlázu a zuby. Rybí maso je dobře stravitelné a doporučuje se při dietách.

Ryby – základem je sůl

  • Základem při přípravě sladkovodních i mořských ryb je solení. Sůl má totiž na výsledné chuti největší podíl.
  • Pokud se solení zanedbá, připravíte se o gurmánský požitek.
  • Ryby se musí solit s dostatečným předstihem před samotným vařením.
  • Rybí maso potřebuje nejvíce solí uvnitř a toho se docílí, když se maso nechá chvíli odležet.
  • Silnější porce je vhodné nechat na noc nasolené v lednici.
  • Rybu připravujte minimálně tři hodiny předem a nechejte ji odležet při pokojové teplotě.

Ryby a pach rybiny

Při přípravě ryb má svou klíčovou roli citron. Citron usnadňuje pronikání soli do masa a z velké části dokáže pohltit pach rybiny nebo bahnitost. Ryba je pak křehčí a šťavnatější. Na pach rybiny je také účinné mléko – zkuste rybu před přípravou namočit ve vlažném mléce.

 

Ryby – nejlépe čerstvé

Nejlepší ryby jsou samozřejmě čerstvé, které neprošly procesem zmrazování a rozmrazování. Při rozmrazování musíte postupovat správně, jen tak budete mít zdravé potraviny na talíři. Zatímco ostatní druhy masa snesou rozmrazování v teplé vodě a jejich struktura se tím nijak výrazně nezmění, ryby potřebují čas. Rybu nikdy nepřipravujte narychlo!

Ryby – smažení, vaření, pečení, grilování

Všechny ryby můžeme připravovat smažením, vařením, pečením, dušením, grilováním nebo zapékáním. Samotné vaření trvá u ryb kratší dobu než u jiných druhů mas, což je velkou výhodou.
Připravte si rybu na Vánoce trochu jinak - nejen smažením si pochutnáte. 

Ryby a koření

Záleží především na vás, kterému koření dáváte přednost. Použít můžete téměř cokoli. Zkuste čerstvé bylinky, česnek nebo chilli. 

Ryby a marináda

Maso získá také výraznou chuť, když ho naložíte do marinády. Marinádu můžete koupit už hotovou, nebo si ji jednoduše připravit. Plátky můžete potřít např. směsí z olivového oleje, pepře a saturejky.

Ryby – přílohy a víno

Ryby se mohou podávat s omáčkami, nejrůznějšími přílohami a samozřejmě s vínem. Platí pravidlo, že čím výraznější je koření nebo omáčka, tím spíše si můžete dovolit výraznější víno. Víno může posloužit i při dušení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů