Ryby - jak je upravit

Každá ryba má svou specifickou chuť, aroma a vyžaduje jinou úpravu. Ryba se nesmí kombinovat s jinými druhy masa. Rybí maso se totiž jinak připravuje. Na co si dávat při přípravě pozor?

Ryby s citrónem na talíři

Ryby v našem jídelníčku

Ryby jsou nezbytnou součástí jídelníčku, ale ještě stále u nás zůstávají oproti jiným druhům masa spíše na okraji. Rybí maso obsahuje spoustu živin, nerostných látek a vitaminů. Rybí glutaminy podporují činnost mozku, jód a fluor jsou důležité pro krevní oběh, štítnou žlázu a zuby. Rybí maso je dobře stravitelné a doporučuje se při dietách.

Ryby – základem je sůl

  • Základem při přípravě sladkovodních i mořských ryb je solení. Sůl má totiž na výsledné chuti největší podíl.
  • Pokud se solení zanedbá, připravíte se o gurmánský požitek.
  • Ryby se musí solit s dostatečným předstihem před samotným vařením.
  • Rybí maso potřebuje nejvíce solí uvnitř a toho se docílí, když se maso nechá chvíli odležet.
  • Silnější porce je vhodné nechat na noc nasolené v lednici.
  • Rybu připravujte minimálně tři hodiny předem a nechejte ji odležet při pokojové teplotě.

Ryby a pach rybiny

Při přípravě ryb má svou klíčovou roli citron. Citron usnadňuje pronikání soli do masa a z velké části dokáže pohltit pach rybiny nebo bahnitost. Ryba je pak křehčí a šťavnatější. Na pach rybiny je také účinné mléko – zkuste rybu před přípravou namočit ve vlažném mléce.

 

Ryby – nejlépe čerstvé

Nejlepší ryby jsou samozřejmě čerstvé, které neprošly procesem zmrazování a rozmrazování. Při rozmrazování musíte postupovat správně, jen tak budete mít zdravé potraviny na talíři. Zatímco ostatní druhy masa snesou rozmrazování v teplé vodě a jejich struktura se tím nijak výrazně nezmění, ryby potřebují čas. Rybu nikdy nepřipravujte narychlo!

Ryby – smažení, vaření, pečení, grilování

Všechny ryby můžeme připravovat smažením, vařením, pečením, dušením, grilováním nebo zapékáním. Samotné vaření trvá u ryb kratší dobu než u jiných druhů mas, což je velkou výhodou.
Připravte si rybu na Vánoce trochu jinak - nejen smažením si pochutnáte. 

Ryby a koření

Záleží především na vás, kterému koření dáváte přednost. Použít můžete téměř cokoli. Zkuste čerstvé bylinky, česnek nebo chilli. 

Ryby a marináda

Maso získá také výraznou chuť, když ho naložíte do marinády. Marinádu můžete koupit už hotovou, nebo si ji jednoduše připravit. Plátky můžete potřít např. směsí z olivového oleje, pepře a saturejky.

Ryby – přílohy a víno

Ryby se mohou podávat s omáčkami, nejrůznějšími přílohami a samozřejmě s vínem. Platí pravidlo, že čím výraznější je koření nebo omáčka, tím spíše si můžete dovolit výraznější víno. Víno může posloužit i při dušení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies