Krosny a turistické batohy (s)nesou velkou zátěž

Batoh a krosna patří k základnímu vybavení každého turisty a trekaře. V období dovolených se stává batoh či krosna nepostradatelným vybavením. Na co dávat při koupi pozor?

Velké batohy položené na pláži

Špatně vybraný batoh dokáže potrápit

V současnosti je na trhu mnoho druhů batohů a krosen, ale jak si má uživatel v té nabídce vybrat? Nevhodný výběr batohu či krosny dokáže při turistickém výšlapu pěkně potrápit (stejně jako nevhodně zvolené boty). Je důležité si všímat nejen celkového vzhledu a objemu, ale také jednotlivých detailů.

Vybírejte batoh podle objemu

Asi mezi nejzákladnější kritéria výběru batohu bude jeho objem. Je důležité vědět, na jaké účely budete batoh potřebovat. Budete se s batohem na zádech pohybovat z místa na místo po několik dnů? Jak dlouho budete cestovat? Jiný batoh budete potřebovat na nedělní výlet a jiný na několikadenní túru. Na vícedenní cestování budete potřebovat batohy od 60 do 80 litrů. Větší objem batohů už je na zváženou – opravdu se potřebujete vláčet s tak velkým nákladem?

Nejdůležitější části batohu je nosný (zádový) systém

Nosný systém batohu vám umožňuje to, aby se vám batoh dobře nesl. To znamená, že hmotnost nákladu by měla být rozdělena mezi jednotlivé části batohu tak, aby vás zátěž příliš nestahovala a batoh byl stabilní. Pro kvalitu nosného systému jsou určující nosné popruhy batohu a bederní pás. Můžete tak nastavit nejen délku zad ale také výšku těžiště nesené zátěže. Důležitý je také materiál a to, jak jsou vytvarovaná a vyztužená záda.

U batohu nepodceňujte ani bederní pás

Bederní pás je také důležitou součástí batohu, protože odvádí značnou hmotnost batohu. Předpokladem však je, aby byl správně nastaven (spolu se zádovým systémem a nosnými popruhy). Budou se vám hodit i základní informace o stanech - více v článku.

Je hrudní popruh zbytečný?

Hrudní popruh není zas tak zbytečný, protože zabraňuje padání nosných popruhů z ramen a zajišťuje jejich vhodnou polohu. Měl by být však pružný a výškově nastavitelný.

Nosné popruhy batohu by měly být dostatečně široké

Ani nosné popruhy nejsou u batohu zanedbatelnou částí, jinak by se náklad špatně nesl a popruhy by se zařezávaly do ramen. Proto by měly být dostatečně široké a vyztužené, s možností nastavení vzdálenosti a délky popruhů.

Batohu by neměly chybět kompresní pásky

Další praktickou částí batohu jsou kompresní pásky, díky kterým můžeme přichytit věci na batoh, ale také zmenšit objem batohu. Musí být dostatečně pevné a dlouhé.

Materiál batohu musí být odolný

Batoh může být vytvořen z nejrůznějších syntetických materiálů. Materiál by měl být nepromokavý, dostatečně odolný a zároveň by měl odvádět vlhkost.

U batohů si všímejte i provedení švů

Nestačí jen kvalitní materiál, ale musí být také kvalitně provedené švy a další spoje, aby nedošlo k protržení materiálu.

Vnější kapsy batohu jsou praktické a umožní i rozložení hmotnosti

Vnější kapsy nám umožní mít potřebné věci při ruce a pomohou i rozložení zátěže. Boční kapsy mohou být také stabilní nebo odpojitelné. Platí ale také pravidlo, že příliš velké kapsy mohou být na obtíž.

Vnitřní kapsy u batohu jsou užitečné

Vnitřní kapsy pomohou oddělit doklady, peníze, mapy (ta správná navigace) a jiné užitečné materiály.

Ve víku batohu může být další úložný prostor

Víko batohu musí být schopno pojmout i maximální naplnění. Někdy se víko dá odpojit a použít samostatně. Ve víku bývá často skryt úložný prostor pro drobnější věci.

Zkontrolujte dno batohu

Dno batohu musí nést mnoho kilogramů, proto musí být z kvalitního (popřípadě zdvojeného) materiálu. Tento materiál by měl jít také lehce omýt, protože často leží na nejrůznějších vlhkých a špinavých površích.

Jak můžeme batoh plnit

Batohy se plní nejen shora, ale také se do nich může vkládat náklad čelní a boční stranou. Musí být však dobře zajištěno upevnění pomocí zipů, přezek a popruhů. Batohy mohou být také dvoukomorové, což umožní lepší oddělení a přehled o jednotlivých věcech. 

Jak to je s krosnami

Krosny se začaly podobat více velkým batohům, protože zmizela kovová konstrukce a v batozích se používá výztuha. Velkoobjemové batohy bychom mohli tedy stále označovat (nebo zaměňovat) za krosny. Krosny totiž stále existují a slouží především k přepravě velkých neforemných předmětů. V případě dnešních potřeb turistů jsou však používány velké turistické batohy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies