Letní a zimní čas - změny nás ovlivňují

Víte, kdy přechází letní čas na zimní a kdy naopak? Proč byly vůbec časové změny zavedeny a jak fungují jednotlivá časová pásma? Odpovědi na otázky včetně tabulky časových posunů najdete zde.

Hodiny v lidském oku

Letní a zimní čas – proč se vlastně mění?

Letní čas vznikl z důvodu úspory elektrické energie, které by bylo jinak třeba pro večerní osvětlení. Proti běžnému času je posunutý o jednu hodinu dopředu. Zimní čas pak tuto odchylku vyrovnává. Zavedení letního času zabraňuje případným nesrovnalostem v dopravě, obchodě a podobných oblastech.

Kde platí letní a zimní čas?

Letní čas je záležitostí zemí mírného pásma. Délka dne v tropických zemích v létě se od délky zimního dne neliší natolik, aby měl posun času smysl. Stejně tak nemá zavedení letního času smysl v polárních oblastech, kde trvá noc půl roku. Letní čas se zavádí ve všech evropských státech s výjimkou Islandu, Grónska a některých norských ostrovů, a to vždy ve stejnou hodinu stejného dne. Na jižní polokouli se zavádí letní čas v opačné části roku než u nás, neboť v době, kdy u nás vládne zima, u nich je léto.

 

Kdy se mění letní čas na zimní a naopak?

K přechodům mezi časy dochází v České republice poslední neděli v říjnu (jedna hodina se odečte) a poslední neděli v březnu (jedna hodina se přičte). Letní čas přechází vždy ze 2:00 SEČ (středoevropského času) na 3:00 SELČ (středoevropského letního času). Změna času na zimní probíhá vždy ze 03:00 SELČ na 02:00 SEČ. Toto uspořádání platí od roku 1996.

Kdy začíná letní čas

Letní čas začíná na konci března. Ručičky hodin se posunou o hodinu vpřed.

  • Letní čas 2006: 26. března, 2:00 = 3:00
  • Letní čas 2007: 25. března, 2:00 = 3:00
  • Letní čas 2008: 30. března, 2:00 = 3:00
  • Letní čas 2009: 29. března, 2:00 = 3:00
  • Letní čas 2010: 28. března, 2:00 = 3:00

Kdy začíná zimní čas

Změna času z letního na zimní nastává vždy na konci října. Ručičky hodin se posunou o hodinu zpět.

  • Zimní čas 2006: 29. října, 3:00 = 2:00
  • Zimní čas 2007: 28. října, 3:00 = 2:00
  • Zimní čas 2008: 26. října, 3:00 = 2:00
  • Zimní čas 2009: 25. října, 3:00 = 2:00
  • Zimní čas 2010: 31. října, 3:00 = 2:00

Časová pásma

Co je to časové pásmo

Časové pásmo je část Země, která používá stejný čas. Země je rozdělena na přesně široké pruhy (existují na to speciální mapy), které zařazují země v nich položené do určitého pásma. Základním časovým pásmem je UTC neboli GMT, které se rozkládá na nultém poledníku.

GMT

GMT (Greenwich Mean Time) je univerzální časová jednotka. Jednotlivé časové zóny se určují posunem proti času GMT. Tomuto času se říká Greenwichský proto, že jeho časové pásmo prochází Královskou observatoří v londýnském Greenwichi.

SEČ a časový posun

SEČ (středoevropský čas) neboli CET (Central European Time) je čas používaný ve střední a západní Evropě. Jeho hodnota je GMT + 1, což znamená, že je vzhledem k GMT posunut o hodinu napřed. Na západní polokouli je čas oproti GMT posunut zpět, na východní vpřed. To znamená, že zatímco je u nás dopoledne, v Americe mají ráno a v Japonsku se stmívá.

Časové posuny a jejich vliv na zdraví

Některým lidem činí časový posun potíže. Pokud se chystáte vycestovat do dalekých krajin, předem se na tuto skutečnost připravte. Cestujete-li do zemí, kde se čas od středoevropského odečítá, dobře se vyspěte.

Zatímco vyrazíte brzy ráno, v cílovém místě bude večer. Den se vám protáhne a vy budete (pokud se předem nevyspíte) ospalí už po obědě.

V případě vycestování do východních zemí si naopak můžete dovolit absenci spánku. Co se týče časového posunu ze zimního na letní čas, řešení je snadné: jděte spát o hodinu dříve.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies