Mapy – průvodci na cestách

Mapy jsou nenahraditelným pomocníkem na cestách. Díky nim snadno najdeme město či zámek, kam směřuje náš výlet. Tématické mapy zase pomáhají vodákům, lesníkům nebo horníkům. Velmi oblíbené jsou dnes mapy digitální.
Červený model auta stojící na mapě

Mapy cestovní

Nejlepším průvodcem na cestách jsou tzv. automapy s přesně vyznačenými komunikacemi. Víte, podle čeho se pojmenovávají ulice?

Turistické mapy

jsou zpracovány v různém měřítku od 1 : 25 000 do 1 : 200 000. Turistické mapy mohou být specializované, například vodácké nebo lyžařské.

Mapy topografické

jsou jedny z nejpodrobnějších. Základní zobrazují prostor 1000 km2. Jejich vytvoření předchází práce topografů, geodetů a kresličů. Nezřídka je třeba využít leteckého mapování.

Katastrální mapy

jsou určeny hlavně pro pozemkové účely. Jsou výchozím listem pro zpracování dalších map. Mapy jsou zpracovány v menším či větším měřítku podle druhu jejich použití. Na mapách v menším měřítku jsou s maximální přesností zakresleny silnice, železnice, vodní toky i budovy. Přehled katastrálních úřadů naleznete v článku ZDE.

Mapy geografické

zobrazují zemský povrch ve velkém měřítku.

Digitální mapy

Čím dál tím oblíbenější jsou mapy digitální. Můžete je používat v počítači (počítač nebo notebook, co je lepší?), v GPS systému vašeho automobilu nebo i v mobilu. Přesně vám vyhledají město, sídliště či konkrétní ulici. Stačí jen zadat hledané místo či objekt! Také digitální mapy mohou být tématicky zaměřené (turistické, cyklistické atd.).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies