Mateřská a rodičovská dovolená v roce 2008 a 2009

Doba, kdy zůstáváte doma se svým dítětem, je náročná zejména po finanční stránce. Naštěstí si za určitých podmínek můžete přivydělávat. Víte, jaká bude výše dávek na mateřské a jaká na rodičovské dovolené od nového roku? Přinášíme fakta.
Rodiče sedící s dítětem na louce

Mateřská dovolená a rodičovská dovolená není totéž

Lidé si často pojem mateřská a rodičovská dovolená pletou. Mateřská dovolená je zákonem stanovena na 28 týdnů a vyplácí se už 4-6 týdnů před porodem. Po tuto dobu matka pobírá peněžitou pomoc. 

Mateřská dovolená v roce 2008 a 2009

Mateřská dovolená – výpočet

Při výpočtu mateřské dovolené nastoupené v roce 2008 se vychází z průměrné mzdy za poslední rok a výše dávek činí 60% z tohoto průměru.

Mateřská dovolená od 1. 1. 2009

Ženy, které vydělávají více než 16 700 Kč a nastoupí na mateřskou dovolenou od 1. 1. 2009, už budou mít nárok na 80% z průměrné mzdy. Jinak je výpočet stejný jako v roce 2008.

Mateřská dovolená a práce

V době mateřské dovolené si prací vydělávat nesmíte. Tato doba je přece jen výhradně určena péči o dítě.

Rodičovská dovolená v roce 2008 a 2009

Rodičovská dovolená následuje po mateřské dovolené. Může trvat do dvou, tří nebo čtyř let věku dítěte. Její výše v roce 2008 je stejná jako v roce 2009.

Rodičovská dovolená - 2 roky

Rodičovskou dovolenou do dvou let věku dítěte může čerpat jen žena, která na mateřské dovolené pobírala dávky v minimální výši 11 400 Kč. O toto tzv. rychlé čerpání ale musí zažádat do následujícího kalendářního měsíce po měsíci, kdy dítě dosáhne 22. týdnů života. Výše rodičovského příspěvku pak činí 11 400 Kč.

Rodičovská dovolená – 3 roky

Rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte je nejčastěji využívanou formou. Musíte o ni zažádat do kalendářního měsíce, kdy dítě dosáhne 21. týdnů věku a budete dostávat měsíčně 7 600 Kč.

Rodičovská dovolená – 4 roky

Budete-li chtít s dítětem zůstat do jeho 4 let, měsíčně máte nárok na 7 600 Kč, ale jen do 21. týdne dítěte. Pak vám bude dávka snížena na 3 800 Kč. Tento typ vyplácení dávek se týká i žen, které neměly nárok na peněžitou pomoc v době mateřské dovolené.

Rodičovská dovolená a práce

Na rozdíl od mateřské dovolené si v době rodičovské dovolené přivydělávat můžete. Zatímco ještě nedávno jste si mohly přijít nanejvýš na 3 000 Kč měsíčně, nyní můžete v době rodičovské dovolené pracovat až 150 hodin ročně. Jediné, co musíte dodržet, je celodenní péče o dítě – jestli ji obstaráte s pomocí chůvy nebo babiček je jen na vás. Pokud ovšem dáte dítě do státních jeslí, o rodičovský příspěvek přijdete. Do školky můžete umístit jen dítě starší 3 let, a to maximálně na 4 hodiny denně nebo 5 dní v měsíci. Jinak nárok na rodičovský příspěvek opět zaniká.

Více z rubriky Rodiče a děti

Děti versus jesličky – školka a škola

Muži na mateřské dovolené

Začlenění dítěte do kolektivu

Strava pro děti do tří let

Dítě – kdy na nočník?

Dudlíky – pro a proti

Dětství –vývoj dítěte

Kojení a proč kojit

Kojenecké plavání 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies