Méně známé řecké ostrovy

V Řecku je tolik ostrovů, že se dodnes turističtí průvodci hádají o jejich počtu. Renomované encyklopedie uvádí 427 ostrovů, z nichž je obydlených 134. Pojďme se tentokrát podívat na méně známé, ale o to krásnější řecké ostrovy.

Loďky na břehu moře

Perly souostroví Kyklady – Naxos, Paros, Antiparos

Souostroví Kyklady se rozprostírá ve střední a jižní části Egejského moře a zahrnuje celkem 200 ostrovů. Mezi nejznámější patří bezesporu Santorini, je zde ale i spousta jiných míst, které stojí za návštěvu – například ostrov Naxos, Paros nebo Antiparos.

 

Na ostrovy souostroví Kyklady se nejrychleji dostanete letecky na Krétu a odtud, z přístavu Hiraklion, trajektem na Naxos nebo Paros. Na Antiparos se dostanete trajektem z Parosu, jezdí každou hodinu.

Romantický ostrov Naxos

Naxos je velký asi jako Praha, přesto je největším ostrovem souostroví Kyklady. Symbolem ostrova je fragment z Apollonova chrámu v podobě brány, která osaměle stojí na vrcholku stejnojmenného hlavního města. Chrám byl postaven v 6. století našeho letopočtu.

 

V Naxosu vás středověká romantická atmosféra pohltí na každém rohu – z malých kamenných domečků, stánků s ovocem, řemeslných dílen, večerního reje v přístavech i ze západu slunce nad Egejským mořem. Uličky zdejších starobylých měst jsou tak úzké, že se jimi dá projít pouze pěšky.

Paros – potěšení pro gurmány

Mnohem menší ostrov, Paros, je významný svými mramorovými lomy a tradiční sochařskou uměleckou školou. Malebným bílým městečkům silně konkuruje rybářské městečko Naoussa, považované za jedno z nejkrásnější v souostroví Kyklady. Můžete zde pozorovat práci rybářů, povečeřet v místních restauracích s výhledem na moře a popíjet typický řecký nápoj – anýzovou pálenku ouzo.

Antiparos – ostrov Toma Hankse

Ostrov Antiparos přímo sousedí s ostrovem Paros. Hlavními atraktivitami je staré město kolem benátské pevnosti a místní jeskyně s bohatými krápníky. Své letní sídlo má na Antiparosu spolu se svou ženou řekyní i americký herec Tom Hanks.

Perly souostroví Sporady – Skiathos a Skopelos

Souostroví Sporady je tvořeno celkem jedenácti ostrovy, ale jen čtyři z nich jsou trvale osídleny. Mezi turisticky nejoblíbenější patří Skiathos a Skopelos.

 

Zatímco na Skiathos se dostanete i letadlem, doprava na Skopelos je zajištěna pouze trajektem.

Skianthos – malý rozlohou, velký atmosférou

Skianthos je jedním z nejmenším řeckých ostrovů vůbec. Silnice spojující dva od sebe nejvzdálenější konce ostrova měří pouhých 17 km. Přesto zde najdete bezpočet kouzelných míst. Celý ostrov pokrývá bujná vegetace, severní část ostrova je skalnatější – na zdejších plážích najdete spoustu úchvatných zátok a jeskyní. Malebná jsou i malá města, včetně hlavního – Skiathosu, který je zároveň přístavem.

Skopelos - ráj pro milovníky přírody

Ostrov Skopelos vyniká panenskou přírodou, turisticky živými místy i zákoutími skrytými před světem. Nekonečné pobřeží je místy skalnaté, ale vždy poseté romantickými vesničkami lákajícími k dlouhým procházkám. Zchladit se můžete v hustých jehličnatých lesích nebo v tajemných zákoutích hlavního města Skopelos, které je ukázkou původní architektury. Kapličky, tradiční domky, poutní města a překrásná vegetace, to vše je důvod, proč se do ostrova zamilujete na první pohled.

Známější řecké ostrovy

Lefkada – perla řeckých ostrovů

Kréta – ostrov slunce

Řecko – ostrov Kos

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies