Menorca - muzeum pod širým nebem

Menorca je méně navštěvovanější než Mallorca, ale možná právě proto si zachovává svůj přírodní ráz. Uchvátí vás svými romantickými zátokami, průzračným mořem, červenými i bílými plážemi a obrovským množstvím prehistorických památek.
Pláž a moře plné lidí, v pozadí apartmány

Baleárské ostrovy a Menorca

Menorca je po Mallorce druhý největší ostrov Baleárských ostrovů. Leží v západní části Středozemního moře, je pouhých 47 km dlouhá a maximálně 19 km široká. Žije zde přibližně 62 000 obyvatel a hlavním městem je Mahón.

Menorca a počasí

Teplota vzduchu se v letních měsících pohybuje okolo 29 °C. Počasí na Menorce je velmi stabilní.

Menorca a cestovní ruch

Protože je Menorca vyhlášenou biosférickou rezervací UNESCO, je zakázáno stavět v okolí panenských pláží vysoké hotely. Menorca tak má šanci uchovat si svou krásu a nedotčenost i do budoucna.

Menorca a města

Ostrov můžete projet od východu k západu po hlavní silnici. Ta vede přes hlavní město Mahón, pokračuje přes městečka Alaoir, Es Mercadal a Ferreries a končí v Ciutadelle. Z hlavní silnice můžete cestou odbočovat na severní či jižní pobřeží.

Mahón

Mahón je hlavním městem Menorcy až od roku 1722. Předtím tuto funkci zastávala Ciutadella. Mahón je jedním z nejdelších zálivů na světě, dlouhý 20 km. Projet jej můžete loděmi, které pořádají okružní plavby.

Ciutadella

je klidné městečko starobylého rázu. Městské paláce byly vystavěny podle katalánských a italských vzorů a dlouho zde vládli arabové.

Menorca a prehistorické památky

Menorce se také říká muzeum pod širým nebem (tušíte, jak se vlastně takové nebe tvoří?). Na každém rohu zde totiž narazíte na kamenné stavební památky z prehistorického období. Památky jsou dobře označeny směrovkami na okraji cest a zakresleny v mapách.

Navety

jsou kamenné stavby ve tvaru obrácené loďky. Nejdříve byly stavěny jako obydlí, později se využívaly jako hrobky.

Tauly

jedná se o megalitické stoly tvořené dvěmi na sobě položenými kamennými deskami do tvaru písmene T. O účelu těchto staveb se dodnes spekuluje.

Talaioty

jsou mohutné kamenné stavby, které v minulosti zřejmě sloužily jako strážní věže.

Menorca a pláže

Severní pláže

tvoří tmavý, hrubší červený písek a pobřeží je obvykle lemováno červenými skalami.

Cala Pregonda

Pozoruhodná pláž, kde z moře vystupují nádherné skalky, ke kterým můžete doplavat. Okolí je lemováno bílými i červenými skalami, což vytváří zajímavou scenérii.

Platja de Cavalleria

Je překrásná dvojitá zátoka s průzračnou vodou, červenými až fialovými skalami. Vede k ní romantická cesta přes vrcholek poskytující senzační výhled.

Arenal d´en Castell

Pláž ve stejnojmenném městečku je naprosto jedinečná. Jedná se v podstatě o dlouhou zátoku lemovanou skalami i typickými bílými domky s průzračně čistou tyrkysovou vodou.

Jižní pláže

Jih je pro změnu tvořen vápencovými skalami s propastmi (u nás se můžete vypravit třeba na Macochu) a roklemi a pláže pokrývá jemný bílý písek.

Platges de Son Bou

Je nejdelší pláží na ostrově. Východní část je zastavěná hotely.

Son Saura

Pláž umístěná v široké zátoce. Bílý písek, průzračné moře.. Budete si zde připadat jako v Karibiku (porovnejte s „originálem”).

Cala Mitjana a Cala Mitjaneta

Jsou dvě sousedící romantické zátoky s bílým pískem a nádhernou přírodou.

Cala Macarella a Cala Macarelleta

Jsou panenské pláže dvojité zátoky, lemované krásnými skalami. Stejně jako Cala Mitjana a Cala Mitjaneta jsou považovány za jedny z nejkrásnějších pláží z ostrova.

Cala Turqueta

Menší zátoka lemovaná borovicemi a bílými skalami.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies