Dovolená léto 2006 - Baleárské ostrovy

Mallorka, Menorca, Ibiza, Formentera, to všechno jsou Baleárské ostrovy. Jejich překrásná příroda, ideální klima, možnosti zábavy i odpočinku a poměrně nízké ceny lákají statisíce turistů každý rok.
Ulička mezi domy u moře

Baleáry a geografie

Španělská soustava ostrovů Baleáry neboli Islas Baleares má rozlohu více než 5 000 km2 a přibližně 500 000 obyvatel. Ostrovy jsou vzdáleny 100 – 300 km od pobřeží Španělska.

Baleárské ostrovy a obyvatelé

Místní obyvatelé jsou katalánského původu. Živí se především zemědělstvím a ovocnářstvím. Po 2. světové válce se stal výrazným zdrojem příjmů také cestovní ruch.

Baleárské ostrovy a jazyk

Na Baleárských ostrovech se mluví oficiálně španělsky, místní obyvatelé však používají katalánský dialekt (baleárština). Domluvíte se ale i německy, anglicky nebo francouzsky.

Baleárské ostrovy a klimatické podmínky

Průměrná teplota vzduchu v červenci a srpnu je 29°C, v červnu a září pak 26°C. V létě zde prakticky neprší. Teplota moře se pohybuje od 17°C do 25°C.

Baleáry a siesta

Čas pro odpočiněk, siesta, se dodržuje mezi 13 a 16 hodinou. V tuto dobu je zavřena většina běžných obchodů a úřadů. Otevřeno bývá do 20 až 22 hodiny včetně soboty. V neděli je vždy zavřeno.

Baleárské ostrovy

Mallorca

je největším ostrovem Baleárů. Hlavním městem je Palma de Mallorca, která je zároveň centrem správy Baleárských ostrovů. Mallorka je bohatá na historická kamenná městečka, solná jezírka, pozoruhodné útesy. Známá je tzv. Dračí jeskyně s podzemním jezerem. Na Mallorce najdete historické čtvrtě stejně jako čtvrtě moderní, s restauracemi, obchody a hotely. Ostrov je stvořený jak k odpočinku, tak i k zábavě, sportu a poznání. Zájemci o noční život mohou využít nabídky diskoték, zábavních a nočních podniků. Děti potěší vodní parky nebo delfinárium.

Menorca

je doslova bílý ostrov. Obyvatelé totiž bílí své domky i několikrát ročně. Ostrov přitahuje turisty pro svou záhadnost. Megalitické stavby, kamenné pohřební komory a jiné tajemné stavby jsou jedinečné svého druhu. Vápencové útesy, piniové háje, panenské pláže, idylické vesničky.. Pro svou přírodní jedinečnost je zde omezen i počet turistů.

Ibiza

nabízí panenskou přírodu, nádherné písčité pláže, ale i bohatý noční život. Historická městečka, středověké pevnosti, kavárny, galerie, butiky, romantické zálivy.. Ibize se také říká ostrov lásky.

Formentera

Ostrov Formentera je určen pro milovníky klidné, pohodové dovolené. Počet rekreačních zařízení je omezený. Pobřeží tvoří skalnaté útesy, bílé písčité pláže. Pro překrásnou, nedotčenou přítodu je ostrov nazýván Karibikem středomoří.

Další tipy na dovolenou léto 2006 naleznete zde:

Sardinie - evropský Karibik

Kam letos vyrazíte na dovolenou?


Dominikánská republika

Balaton - dovolená léta 2006

Dovolená pro nudisty

Tunisko - co je třeba vědět?


Brazílie - dovolená snů
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies