Móda versus příroda

Móda pro mnohé ženy rozhoduje o tom, co je na nich krásné a krása sama o sobě je zase subjektivní pojem. Takhle se tedy zdá, že to nemá žádnou hlavu ani patu. S tím by ale příroda nesouhlasila - co je na ženě krásné má naprosto racionální důvody a důsledky. Nakolik tedy vlastně dává dnešní móda smysl?

Ženy opřené hlavami u sebe

Válka proti tuku a chlupům

Možná jste si všimly, že moderní západní móda je jakoby posedlá zbavováním se různých zdánlivě přebytečných částí těla - především tedy tukových ložisek na různých místech ženského těla a celkového tělesného ochlupení. Nakolik to ale má nějaký dobrý důvod je otázka, na kterou stojí za to hledat odpověď. Způsob, jakým jsem tenhle článek uvedl, asi vytváří dojem, že moje stanovisko je proti současné módě. Abyste se ale nedivili - je to překvapivě tak půl na půl. Pořád nám zřejmě nějaké přirozené instinkty zůstávají alespoň částečně funkční. Nebo máme štěstí. Nebo je prostě příroda chytřejší než my. Tuky a ochlupení na ženském těle totiž mají velmi konkrétní funkce, které souvisejí s rozmnožováním. Kdyby tedy naše móda úplně ignorovala jejich skutečný význam a šla přímo proti přírodě, naše rozmnožování by přestalo fungovat a jako druh bychom skončili. V každém případě minimálně ti jednotlivci, kteří to opravdu přeženou a svoji plodnost nebo sexuální funkčnost zásadně ohrozí.

Věděli jste například to, že podvyživená žena bez dostatečného množství tuku v těle ani nemůže menstruovat a tedy mít děti? Tukové zásoby, a hlavně ty na eroticky přitažlivých partiích, tedy nejen slouží jako ukazatel plodnosti, ale také jako zásoby pro výživu plodu během těhotenství. Pubické a jiné ochlupení zase obsahuje potní žlázy produkující feromony, které také signalizují plodnost. Vychrtlina bez ochlupení tedy ve skutečnosti bude sexuálně přitažlivá v mnohem menší míře než žena s normálními (nebo výraznějšími) proporcemi. Zajímavé ale je to, že stejně jako všech tělesných funkcí a pochodů zneužívají různí paraziti, tak společenské výmysly jako například móda, která upravuje naši přirozenost, můžou naopak zatnout tipec takovým parazitům. Holení pubického ochlupení totiž likviduje pubické vši stejně jako odlesňování hubí kůrovce. Také je zajímavé, že v dobách a kulturách s běžnou podvýživou (západním baroku nebo obecné matriarchální prehistorii) ideál ženské krásy často boubelatí, nakolik je normálně tuk kolem pasu opravdu ukazatelem horšího zdraví a menší plodnosti. I móda tedy sleduje jistou skrytou evoluční logiku a pomáhá při výběru vhodného partnera pro dobové a místní podmínky.

Prsa jako semafor

Jedno z hlavních míst, kde se ukládá tuk, který má být ukazatelem plodnosti, jsou samozřejmě prsa. Samotná mléčná žláza je ale relativně mrňavá a mezi savci obecně jsou lidská ženská prsa vyloženě obří. Existuje víc teorií, jaký to má důvod, ale nejspíš to je kvůli tomu, že jsme začali chodit vzpřímeně. To poněkud změnilo nejpřirozenější sexuální polohu na milování zepředu. Ostatní savci ale obvykle provádějí sex zezadu, takže větší prsa evoluce upřednostnila proto, že prostě vypadají tak trochu jako zadek. Akorát vepředu. Upřednostňování žen s velkými prsy tedy asi nikdy z módy úplně nevyjde, protože to má význam z hlediska rozmnožování. Současná móda se tedy může snažit, jak chce, ale stejně chlapy nezblbne se supermodelkama bez prsou. Na druhou stranu umělé zvětšování prsou plastickou operací také nedává smysl, protože je to jenom falešný indikátor plodnosti, která ve skutečnosti nemusí být nijak slavná. Proto taky vždycky budou chlapi, co mají radši přirozené poprsí. Oni si to možná nebudou uvědomovat, že to má takový význam, ale jejich instinkty v tom budou mít jasno. U žen to holt není s krásou tak jednoduché jako u mužů - atletický svalovec s trojúhelníkovým torzem je holt očividně zdravější než nějaké vyžle nebo tlusťoch. A plodnost se u chlapa na pohled nepozná nijak.

Magie tvaru přesýpacích hodin

Posledním z hlediska přitažlivosti důležitým tukovým úložištěm jsou boky. Tvar přesýpacích hodin jsou pak takové proporce, kdy výrazná prsa a výrazné boky doplňuje úzký pas (odtud 90-60-90). Absolutní čísla ale nejsou tak důležitá, důležitý je relativní poměr - tak 10:7:10 (hrudník:pas:boky). Ať už si móda říká o prsou co chce, široké boky se za ošklivé prostě označit nedají. Široké boky jsou jedním z nejlepších ukazatelů plodnosti, hlavně pokud je tělo zároveň celkově dobře symetrické. Symetrické hodiny proto z přírodního hlediska vždy budou ideálem krásy, který by měl na muže zabírat, ať už jsou z televize nebo časopisů zvyklí na cokoli. Narozdíl od módy jako takové se ale tohle nedá nijak zvlášť uměle vytvořit - buď se tak prostě narodíte a vyrostete, nebo to můžete leda tak okatě zfalšovat. Možná i v tom se móda s přírodou doplňuje - móda může prodat vaši osobnost, která je také důležitým faktorem schopnosti přežít v dnešním světě. V duchu filozofie že tělo je důležité, ale mysl je na člověku důležitější. No, nakonec to bude evoluce, kdo ukáže, kde je pravda.

Plastická chirurgie s.r.o.

Cena za krásu

Móda včera a dnes

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies