Nejčastější vlasové potíže

Trápí vás vlasy mastné nebo naopak suché, plné lupů, případně jejich nadměrné vypadávání? Seznamte se podrobněji s nejčastějšími vlasovými potížemi a účinnou první pomocí. Krásné vlasy nemusí být jen přáním, mohou být realitou.

Dlouhovlasá žena otočená zády

Mastné vlasy

S rychle se mastícími vlasy má potíže každá čtvrtá žena. Nejčastější příčinou vzniku je zvýšená produkce mazových žláz, která může být zapříčiněna hormonální nerovnováhou nebo geneticky. Mezi další viníky lze zařadit kouření, stres nebo tučnou a kořeněnou stravu.

První pomoc:

Nejdůležitější je volba správného šamponu - ideální jsou šetrné šampóny vhodné pro denní použití. Používat můžete také speciální přípravky určené pro mastné vlasy. Kondicionéry nanášejte jen na konce vlasů, vyhýbejte se pokožce hlavy. V případě, že vaše strava obsahuje mnoho tuků, snažte se je omezit. Vhodným doplňkem stravy je vitamin B, který naleznete v luštěninách, celozrnných výrobcích, vejcích, mléčných výrobcích či ořeších. Je také důležité, aby se ve vašem jídelníčku pravidelně objevoval dostatek sojových produktů, kvasnic, ryb či vlákniny.

Péče o mastné vlasy - jak na to?

Suché vlasy

Opakem mastných vlasů, jsou vlasy suché. Ty trápí zejména ženy, které mají sníženou funkci mazových žláz a nebo nedostatek vlhkosti ve vlasech. Vlasům příliš neprospívá ani časté zesvětlování, foukání, žehlení, máčení v chlorované vodě nebo vystavování na sluníčku.

První pomoc:

Používejte přípravky určené přímo pro suché vlasy - tedy šampón, kondicionér, vlhkostní kúru a olejíček na vlasy. Vlasy pravidelně zastřihávejte pomocí ostrých nůžek. Vyhněte se častému žehlení, fénování, zesvětlování vlasů.

Suché vlasy - jak na ně?

Lupy

Lupy nejčastěji vznikají následkem nesprávné nebo nešetrné péče o vlasy. Objevují se zejména u lidí, kteří mají potíže s nadměrným maštěním pleti a vlasů. Příčinou vzniku lupů mohou být také nedostatek vitamínu B, nevhodné hygienické a stravovací návyky, nadměrná konzumace cukru, přemnožení plísní na pokožce hlavy, nízké prokrvení pokožky a nebo seboroická dermatitida.

První pomoc:

Pro léčbu a prevenci lupů používejte šampóny zakoupené v lékárně, než ty běžné z drogerie. Obsahují více účinných látek , navíc díky jejich složení je odstraňování lupů značně rychlejší a efektivnější. V případě, že pokožka na hlavě je podrážděna, svědí, vyskytují se červené fleky a záněty nebo vypadává velké množství lupů, navštivte lékaře.

Lupy - pryč s nimi

Lupy - příčiny vzniku, léčba

Vypadávání vlasů

Trápí vás nadměrné vypadávání vlasů? Viníků může být hned několik: hormonální nerovnováha, snížená (případně zvýšená) funkce štítné žlázy, špatný krevní oběh, dědičnost, nedostatek živin (zinek, železo a vitamin A a B) a také stres. Je také možné, že vám nevyhovují některé léky, které užíváte.

První pomoc:

Používejte jemné šampony (nejlépe bez kondicionéru) a k česání nepoužívejte hrubé kartáče.Obohaťte stravu o vitamíny a minerály - zejména vitamíny skupiny A a B, selen, zinek a hořčík.Pomoci může tinktura z kořene kopřivy, kofeinové tonikum a nebo pivovarské kvasnice. Pokud vlasy i přes výše uvedené rady nepřestávají padat, tak s návštěvou lékaře rozhodně neotálejte.

Ztráta vlasů a příčiny vypadávání vlasů

Bylinky pro krásné vlasy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies