Nejmocnější ženy světového byznysu

Poměrně dlouho trvalo, než si ženy vydobyly pozici v obchodním světě. Pořád platí, že drtivou většinu z něj ovládají muži. Přesto se však najdou výjimky – ženy, které úspěšně řídí nadnárodní společnosti s ročním obratem několika miliard euro.
Žena držící složku

Kritéria pro výběr

Zařazení do níže uvedeného žebříčku bylo provedeno na základě obchodních bilancí v eurech získaných zveřejněním účtů společností. Zahrnuje pouze společnosti s obratem více než 5,5 miliard euro a nezohledňuje účty zahraničních poboček velkých mezinárodních skupin.

1. Patricia Woertz, ADM, roční obrat 44,3 miliardy euro v roce 2007

Bývalá zaměstnankyně Ernst&Young, kde začala svou kariéru, přešla v roce 1977 pod křídla naftařské společnosti Gulf Oil, v níž zastávala různé posty. Od fúze Gulfu a Chevronu v roce 1987 převzala řízení Chevronu v Kanadě. Chevron neváhá a svěřuje jí značné pravomoci během své fúze s Tecaxem v roce 2001. Stává se výkonnou ředitelkou nově vzniklé firmy. Ale v roce 2006 přichází změna – je jmenována do funkce prezidentky ADM, světového gigantu ve zpracování potravin a zemědělských komodit.

2. Ho Ching, Temasek Holdings, roční obrat 41 miliard euro v roce 2007

Vynikající studentka singapurské univerzity završila svá studia elektrotechniky v roce 1976. 10 let pracovala jako inženýrka na ministerstvu obrany a právě tady potkala Lee Hsien Loonga, svého budoucího manžela a příštího premiéra Singapuru. Dva roky po svatbě, roku 1987, pracuje pro Singapore Technologies, dodavatele leteckého průmyslu, kde koncem 90. let přebírá vedení. Demisi podává v roce 2001. V roce 2002 sjednocuje Temasek Holdings, společnost kontrolovanou singapurským ministerstvem financí, který zasahuje do oblasti telekomunikací, finančních služeb, trhu s nemovitostmi, dopravy, energie i zdravotní péče.

3. Angela Braly, Wellpoint, roční obrat 38 miliard euro v roce 2007

Od června 2007 má jedna z největších amerických zdravotních pojišťoven ve svém čele ženu. Ve svých 46-ti letech Angela, původně advokátka, ručí za zdraví 35 milionů klientů. Ve stejnojmenné firmě od roku 2005 zastávala různé posty, ve kterých se osvědčila natolik, že jmenování do čela firmy na sebe nenechalo dlouho čekat. Přestože tržby této pojišťovací společnosti mohutně vzrostly, vydělala o 26 milionů méně než její mužský předchůdce.

4. Lynn Laverty Elsenhans, Sunoco, roční obrat 30,4 miliardy euro v roce 2007

Teprve před několika měsíci byla jmenována generální ředitelkou této americké naftařské firmy a v roce 2009 by se měla stát její prezidentkou. Po studiích na Harvardu ji v roce 1980 zlanařil Shell. V letech 2003–2005 se stala ředitelkou amerického vedení a pak už si jí všiml Royal Dutch a jeho pobočka Sunoco.

5. Indra Nooyi, PepsiCo, roční obrat 26,8 miliardy euro v roce 2007

Za láhvemi Pepsi a Tropicany se už dva roky skrývá jejich ředitelka, Indka Indra Nooyi. Než se stala šéfkou této značky /PepsiCo působí v 200 zemích/, byla ředitelkou strategického rozvoje firmy a stála za její restruktualizací. Byla to ona, kdo rozhodl o odstoupení společnosti YUM! sdružující restaurace jako Pizza Hut nebo KFC a připojení Tropicany. Před PepsiCo pracovala např. pro Motorolu a Boston Consulting Group. Absolventka Yalské univerzity začala svou kariéru v Indii jako výrobní šéf pro Johnson&Johnson.

6. Irene Rosenfeld, Kraft Foods, roční obrat 25,3 miliardy euro v roce 2007

Když byla malá, chtěla se stát prezidentkou USA. Místo toho kraluje největší světové potravinářské společnosti: Kraft Foods (Suchard, Milka, Jacques Vabre...). Vystudovaná specialistka na marketing začala svou kariéru v reklamní agentuře v New Yorku. To ještě netušila, že za 25 let bude řídit jeden z největších potravinářských gigantů na světě…

7. Cynthia Carroll, Anglo American, roční obrat 21,6 miliardy euro v roce 2007

Do firmy Anglo American přešla koncem roku 2006. Ale teprve až po několika měsících zaučení, kdy tato Američanka převzala vládu nad největším výrobcem platiny na světě, lze mluvit o skutečném nástupu do funkce generální ředitelky. Všichni její předchůdci pocházeli z Jižní Afriky, takže je první zahraniční hlavou firmy. S tímto odvětvím má bohaté zkušenosti – původně geoložka, pracovala pro naftařskou společnost Amoco a posléze řídila výrobu kovů v Alcanu. Během své profesionální dráhy stihla vychovat čtyři děti.

8. Mary Sammons, Rite Aid, roční obrat 16 miliard euro v roce 2007

Rite Aid Corporation je americký maloobchodní lékárnický řetězec, kterému patří minimálně 5000 obchodů. Dají se v nich sehnat jak léky na předpis, tak i kosmetické výrobky, potřeby pro domácnost a můžete si v nich nechat vyvolat fotografie. Než se v roce 2007 stala generální ředitelkou Rite Aid, pracovala Mary u konkurence, takže dobře znala svoje řemeslo. Každopádně má před sebou mnoho práce, protože v roce 2007 zaznamenalo Rite Aids ztrátu 733 milionů euro.

9. Anne Mulcahy, Xerox, roční obrat 11,7 miliardy euro v roce 2007

Do firmy přišla v roce 1976 jako řadová zaměstnankyně. Postupně krůček po krůčku zdolávala jednotlivé příčky, až přešla z marketingu do prodejního oddělení a posléze k řízení lidských zdrojů. Její schopnosti ji roku 2001 vynesly do čela Xeroxu, který měl v té době značné problémy. Zredukovala počet zaměstnanců o 30 % /dnes jich má Xerox 57 400/, a tak zachránila podnik.

10. Brenda Barnes, Sara Lee, roční obrat 8,4 miliardy euro v roce 2007

Brenda Barnes se k firmě Sara Lee, která mj. zahrnuje značky Senseo, Monsavon, Sanex, Maison du Café a krémy na boty Kiwi, připojila teprve v roce 2004. Vládne celkem 44 000 zaměstnancům. Brenda byla generální ředitelkou u Starwood Hotels & Resorts a předtím ředitelkou pro severoamerický trh u PepsiCo.

Práce a kariéra - další zajímavé články z rubriky

Jak vystát šéfa

Přijímací pohovor - nejčastěji kladené otázky

Práce z domu - výhody a nevýhody

Nové zaměstnání? Nechybujte! Zabodujte!

Ztráta zaměstnání – co teď

Práva a povinnosti zaměstnavatele

Práva a povinnosti zaměstnance

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies