Ztráta zaměstnání – co teď

Může se to stát každému. Buďto vás propustí zaměstnavatel nebo podáte výpověď sami. Ať tak či tak, není důvod skládat hlavu do klína a truchlit. Ba naopak! Právě váš přístup totiž nejvíce ovlivňuje, zda si brzy najdete dobrou práci či nikoliv.
Natažená ruka

Ztratili jste zaměstnání. Co teď?

Užívejte si to. Za svůj život se ještě napracujete víc než dost, proto si zasloužíte odpočinek. Pokud výpověď podal zaměstnanec, ne vy, nevěště hlavu a snažte se přijít na to, kde vězila příčina vašeho neúspěchu. Srovnejte všechna pro i proti předchozího, případně předchozích zaměstnání a udělejte si jasnou představu o tom, co tentokrát dělat nechcete.

Buďte pozitivní!

Ať už se vám po odchodu z práce ulevilo nebo byste se naopak nejraději vrátili zpátky, ztráta zaměstnání je téměř vždy spojena s vnitřním neklidem – najdu teď lepší práci? Jak dlouho budu nezaměstnaný? To jsou nejčastější otázky. Je důležité zachovat optimismus a věřit, že odpověď na první otázku bude znít ano. Právě pozitivní myšlení je to nejlepší, co pro sebe v tuto chvíli můžete udělat

Zásady při hledání nové práce

Práce vás musí bavit – víte, co chcete?

Jak už bylo řečeno, ještě než se pustíte do hledání nové práce, je třeba si ujasnit, které zaměstnání je pro vás nejvhodnější. Sepište si na papír své hlavní požadavky, ale pozor na to, aby nebyly přehnané.

Zdokonalujte se

Nemusíte se za každou cenu držet oboru, ve kterém pracujete dlouhodobě, důležité je, aby vás práce opravdu bavila. Vystudoval/a jste ekonomiku, ale více vás baví angličtina? Přihlaste se na kurz cizích jazyků a rozvíjejte své znalosti. Stejně tak si můžete neustále rozšiřovat obzor v oboru, který jste vystudoval/a.

Nakopněte sebevědomí

Po ztrátě zaměstnání trpí většina Čechů nižším sebevědomím, které jim znemožňuje na trhu práce uspět. Věnujte se proto sami sobě, dělejte si drobné i větší radosti, plňte si své sny. Jakmile vstoupíte na příští pohovor s úsměvem a dobrým pocitem ze sebe samé/ho, vaše šance na přijetí se mnohonásobně zvýší. Uvědomte si, že lidé na pohovoru jsou stále jen lidé – mají také své problémy, své smutky i radosti.

Nejen úřad práce nabízí volná pracovní místa

Nespoléhejte pouze na pomoc úřednice úřadu práce, buďte iniciativní také. Berte na vědomí, že výběr nových zaměstnanců může trvat i několik měsíců, proto práci začněte hledat ještě než vám vyprší výpovědní lhůta, případně než vás zařadí do evidence úřadu práce.

 

Seznam volných pracovních míst nezveřejňuje pouze úřad práce, ale i mnoho jiných serverů. Vyzkoušet můžete také inzertní časopisy a magazíny nebo vyzkoušet postup opačný. Oslovte zaměstnavatele firmy, kde byste chtěla pracovat, přestože žádné volné místo nenabízí. A hlavně – hlavu vzhůru! Být nezaměstnaný není ostuda, ale jen přechodné období na cestě za štěstím.

Vyberte si vhodnou práci

Speciálně pro absolventy – jak si najít první práci

Vhodná práce pro introverty a extroverty

Práce v zahraničí – na co si dát pozor

Nejhůře placená zaměstnání

Nejlépe placená zaměstnání

10 nejzajímavějších povolání

Sexy povolání

Práce na internetu

Práce podle znamení zvěrokruhu


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies