Netradiční svatby jsou v módě

Obřadní síň nebo kostel dávno nejsou jedinými místy ke svatebnímu obřadu. Lidé chtějí více zábavy a originality a tomu přizpůsobují nejen místo, ale také zvyky a oblečení.
Muž se ženou ve svatebním oblečení

Tradiční svatba přestává být „in“

Svatba, to jsou především tradice. Přesto stále více párů volí pro svůj významný den netradiční prostřední a spoustu „klasiky“ úplně vynechává. Novomanželé se děsí zejména únosu nevěsty, který nemusí být vždy příjemný a navíc – svatební hosté jsou pak vydání na pospas volné (ovšem ne už tak úžasné) zábavě. Chomouty kolem krku a okovy na nohou už jsou vnímány jako přítěž. Naopak stále populární je přenášení přes práh, rozbíjení talíře a zametání střepů nebo společné pojídání polévky. Snoubenci se ale stále vyhýbají květnu jako možnému termínu svatby.

 

Svatebčané již nechtějí přípravou na svatbu zažívat nekonečný stres – proto volí raději svatbu veselou než upjatou, zpestřenou vystoupením tanečnic, kouzelníků nebo půlnočním ohňostrojem. Stále více se také využívá služeb svatebních agentur.

Novodobé svatební zvyky

Mezi nově zavedené svatební zvyky patří pouštění holubů nebo pohazování okvětních plátků růží před nevěstu (tento zvyk má přilákat bohyni plodnosti). Kromě rýže jsou pro příslib blahobytu novomanželé zasypávání také drobnými mincemi. Po prvním přípitku se rozbíjejí skleničky. Svatební pochod si čím dál tím častěji vybírají novomanželé sami.

Svatební šaty a oblek

Ani svatební šaty nevěsty nejsou vždy klasické bílé. Do obliby se dostávají také barvy jako je světle modrá, růžová, červená nebo barva šampaňského. Ženichové čím dál tím více vzdorují kravatám a motýlkům, nebojí se jít do extravagantnějších svatebních obleků. Jsou známé i případy svatebčanů, kteří si pro svůj den vybrali hrad nebo zámek a kouzlo atmosféry stvrdili dobovými obleky.

Netradiční svatba na netradičním místě

Důraz netradičnosti stvrzují manželé zejména výběrem místa pro svatbu. Oddat vás mohou prakticky všude: v letadle, v balonu, v hasičském autě, na lodi, v koňském sedle nebo v zoologické zahradě. Módním hitem je svatba na zámku nebo na hradě. Romanticky působí také svatby pod širým nebem – v zámecké zahradě, na louce nebo na pláži oblíbeného letoviska. Svatbu podle místních zvyků vám zorganizují např. na Maledivách na ostrovech Rangali. Romantické „ano“ si zde řeknete naboso v písku a k oltáři nevěstu donesou místní lidé na nosítkách.

Více z rubriky Pro ženy a muže

Trendy svatební účesy

Módní svatební šaty

Vztah na dálku

Co muži nesnášejí na ženách

Manželská poradna může vyřešit problém

Partnerské vztahy mohou i potrápit

Neplodnost bohužel stoupá

Seznámení po internetu 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies