Obdivujte krásy Madagaskaru – 1.díl

Madagaskar zvaný také Laboratoř bohů, Lemurie a nebo Ráj polodrahokamů, je čtvrtým největším ostrovem světa. Přečtěte si více o jeho historii, netradiční flóře a fauně. Dozvíte se také, s jakým nebezpečím se můžeme při návštěvě Madagaskaru setkat.

Palmy na Madagaskaru

Všeobecně o Madagaskaru

Madagaskar je 4. největší ostrov světa o rozloze 587 040 km2, který se nachází 480 kilometrů jihovýchodně od pobřeží Afriky. Madagaskar se dělí na šest různých provincií, kterým se říká faritany. Jsou jimi Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina a Toliara. Hlavním městem je Antananarivo. Madagaskar je často také označován jako „Laboratoř bohů", „Lemurie", „Ráj polodrahokamů", „Ostrov přírodního bohatství" nebo dle místních průvodců „Vše v jednom".

Úřední jazyk a měna

Úředním jazykem je malgaština, dále pak francouzština. Na Madagaskaru platí dvě měny - jsou to Ariary (Malagasy Ariary) a malgašský frank (Malagasy Franc).

Střípky z historie Madagaskaru

Madagaskar se před zhruba 165 miliony lety, během rozpadu prakontinentu Godwana, oddělil od východní Afriky (přibližně v místě dnešní Keni). Jižní Amerika se pohybovala na západ, Indie severovýchodně, Austráli a Antarktida jihovýchodně a Madagaskar byl od Afriky oddělen Mozambickým průlivem. Je však neuvěřitelné, že i v dnešní době se Madagaskar pohybuje rychlostí skoro 2 centimetry ročně jihovýchodním směrem.

Podnebí na Madagaskaru

Na Madagaskaru je tropické podnebí. Zima je tu od května do října a léto od listopadu do dubna. Protože jihem ostrova prochází obratník Kozoroha, dochází na Madagaskaru k pasátové cirkulaci, na severu se objevují rovníkové monzumy.

Povinná a nepovinná očkování

Pro vstup do země není vyžadováno žádné speciální očkování. Doporučuje se očkování proti žluté zimnici, břišnímu tyfu, žloutence typu A a B. Malárie se na pobřeží vyskytuje celoročně.

Kuriózní fauna a flora na Madagaskaru

64% zdejších ptáků, 95% plazů, 98% palem a skoro všechny druhy madagaskarských žab nenajdete nikde jinde na světě, jen v Madagaskaru. Je to způsobeno tím, že  byl tento ostrov v dřívějších dobách zcela izolován od okolního světa. Některé pláže jsou vzhledem k četnému výskytu žraloků nebezpečné.

V příštím díle našeho seriálu se dozvíte více o turisticky zajímavých místech, jako jsou například města Antanarivo, Toamasina, Fianarantsoa, Toliara a nebo Antsirabe.

Dovolená 2010 - tipy na letní dovolenou

Unikátní solné doly Wieliczka

Navštivte ostrov blaženosti - Kypr

Střední Dalmácie

Dovolená bez hádek, aneb jak na to

Tropical Island - ráj pro děti i dospělé

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies