Navštivte ostrov blaženosti – Kypr

Řeckému ostrovu Kypr se říká také ostrov bohyně Afrodity, ostrov zamilovaných nebo ostrov blaženosti. A nádherné pláže, stále slunečné počasí, bohatá historie a památky vás opravdu do stavu blaženosti uvedou.

Kamenné bílé skály u břehu moře na Kypru

To hlavní o Kypru

Kypr je po Sicílii a Sardinii třetím největším ostrovem Středozemního moře. Leží jižně od Turecka a po mnoha sporech s touto zemí byl nakonec v roce 1983 rozdělen na dvě části - řeckou a tureckou. Také hlavní město, Nikósie, ležící ve středu ostrova, je rozděleno na řeckou a tureckou část.

Kdy se vydat na Kypr

Chystáte-li se na letní dovolenou, máte v podstatě volnou ruku – vyhřívat se zde můžete již od května až do poloviny října, kdy zde teploty dosahují okolo 32 °C. Teplé počasí zde panuje celoročně – dokonce i v zimě se teplota pohybuje okolo příjemných dvaceti stupňů. Pokud ale v lednu či únoru necháte lanovkou vyvézt na některý ze zdejších hřebenů ve vnitrozemí, čeká vás zde sníh, teploty okolo nuly a možnost lyžování!

Pláže a rekreace

Pláže na Kypru jsou písčité, místy oblázkové. Ty nejkrásnější najdete ve městě Ayia Napa, kde mají také vodní park Water World, mořský svět a muzeum mořských živočichů (Marine Life Museum). Romantici ocení nádherný výhled z nedalekého mysu Cape Negro.

Kypr, stejně jako další řecké ostrovy, nabízí také možnost vodních i suchozemských sportů, fakultativních výletů, půjčení automobilů či motorek a projížďky na lodi.

Turistická střediska a památky

Hlavními turistickými středisky jsou Pafos, Larnaka, Agia Napa a Protaras. Tato města jsou zároveň lahůdkami pro milovníky historie. V Pafosu se údajně narodila bohyně Afrodité a dochovala se zde dodnes řada památek starověkého Řecka. Larnaka je přístavní město s obrovským množstvím památek a muzeí, ve městě Ayia Napa zase kromě historie najdete i noční zábavu.

Kam ještě na výlet?

Pohoří Troodos

Pohoří Troodos se nachází v centrální části ostrova a kromě nádherných scenérií nabízí také řadu starobylých staveb, krásných vesniček a kostelů s původními nástěnnými malbami. Minout nesmíte hlavně klášter Kykko, nacházející se v západní části pohoří.

Hrad Kolossi a blízké okolí

Středověký hrad Kolossi najdete západně od města Limassol. Nedaleko se nachází také Choirokoitia – významné archeologické naleziště s pozůstatky neolitického osídlení; a klášter Stavrovouni, tyčící se majestátně na kopci ve výšce 680 m. n. m. Dovnitř smějí ale jen muži v dlouhých kalhotách i rukávu.

Hrad Kyrenie

Hrad byl postaven ve 12. století a původně sloužil jako obydlí a vězení. Dnes je významným turistickým místem. Součástí hradu je muzeum, v němž se nachází nejstarší objevený vrak lodi, která se údajně potopila 300 let př. n. l.

Klášter Hala Sultan a slané jezero

Překrásný klášter Hala Sultan se nachází jihozápadně od města Larnaka a je významným poutním místem. Nachází se zde totiž hrob tety proroka Mohameda. Za prohlídku stojí i okolí kláštera – najdete zde olivovníky, palmy i slané jezero s plameňáky.

Archeologická naleziště

Zajímáte-li se o archeologii, na Kypru si budete připadat jako ve splněném snu. Kromě Choirokoitiy můžeme doporučit ještě Kourion, Salamis nebo Paphos, zasvěcený Afroditě – bohyně lásky.

Tropical Island - ráj pro děti i dospělé

Gambie - vychutnejte si krásu panenské přírody

Kouzelná místa z pohádek a filmů

Nakupování v Berlíně - ráj pro ženy!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies