Ortorexie – posedlost zdravou výživou

V dnešní době éček a geneticky upravovaných potravin se lidé začínají stále více orientovat na obchody se zdravou výživou. Strach z jakékoliv nepřírodní složky v potravě se však může zvrtnout v posedlost zdravou výživou – tzv. ortorexii.

Miska sušeného ovoce a semínek dýně

Anorexie, bulimie, ortorexie

Zatímco anorexie se vyznačuje odmítáním jakéhokoliv jídla a bulimie přejídáním s následnou touhou zbavit se požitého jídla, ortorexie je patologická posedlost zdravou výživou. Orthorexia nervosa, jak zní přesný, odborný název pro tuto poruchu příjmu potravy, je odvozen z řeckého „orthos” – správné a „orexis”, což znamená chuť.

Steven Bratman – „objevitel” ortorexie

Poprvé pojem ortorexie vyslovil v roce 1997 americký lékař Steven Bratman. Ten založil komunitu zabývající se výhradně zdravou výživou a po čase začal na svých přívržencích pozorovat znaky posedlosti se všemi jejími negativní důsledky. Rozpustil komunitu dříve než bylo pozdě a popsal ortorexii na základě vlastních zkušeností v knize Healthfood Junkies (Fanatici zdravé výživy).

Orthorexia nervosa aneb jak poznáte ortorektika

Pro ortorektiky je téma zdravé výživy na prvním místě. Vzdávají se potravin, které jsou uměle hnojené, geneticky upravené či obsahují jakoukoliv chemickou látku. Nakonec jim zbývá jen zelenina, ovoce a bio produkty z obchodů se zdravou výživou. Postupně jim ale začnou připadat podezřelé i tyto potraviny, zkoumají, kde byly vypěstovány, jak s nimi bylo nakládáno a jejich seznam povolených potravin se dále zužuje. Nakonec jedí jen velmi málo, často si zeleninu pěstují sami, ale škodliviny obsahuje i vzduch, se kterým jsou jejich produkty v kontaktu, což je děsí. Ortorektik je pak zcela pohlcen strachem, že by se mohl nějakou potravinou otrávit.

Důsledky ortorexie

Ortorektici konzumují jen nízkotučná jídla, snižují také příjem cukrů. Organismu tak schází řada nutričních látek, dochází k úbytku na váze a v nejhorším případě až k úmrtí. Posedlost zdravou výživou narušuje kontakty ortorektika s jeho okolím. Než aby zašel za svými rodiči na oběd či za kamarády na párty plnou nezdravého jídla, raději zůstává doma sám. Přesvědčuje okolí, aby se sebou také začali něco dělat a pomalu přichází o přátele.

Proč a jak je ortorexie nebezpečná

Zatímco anorektičky a bulimičky jsou nešťastné ze své postavy a trpí výčitky svědomí po každém selhání, ortorektici se cítí skvěle, jsou pyšní na svůj zdravý přístup i zdravě živenou postavu. Ani lidé v jejich okolí zpočátku nechápou chování ortorektika jako špatné, vždyť člověk žijící v dnešní době zdravě je obdivuhodný. O to více je ortorexie nebezpečná.

Ovšem ne každý člověk žijící zdravě musí být hned ortorektikem. Lidé si v současné době začínají uvědomovat nutnost péče o své zdraví a přinejmenším se snaží omezit tučná a kalorická jídla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies