Panna Cotta s čerstvými jahodami
Kateřina Řehořová
04.07.2006
Vyzkoušejte lahodný recept, který je inspirován slunečnou Itálií. Tato lahůdka není náročná a obsahuje šťavnaté jahody. Postupujte krok za krokem a odměnou vám bude vanilkový a lahodný smetanový krém obložený jahodami.
Panna Cotta s čerstvými jahodami
Co potřebujeme
Na 4 porce krému: 6 listů želatiny, vanilkový lusk, 500 g smetany, 100 g cukru, 4 formičky (asi po 140 ml), 500 g větších jahod, 4 polévkové lžíce marsaly, čerstvá máta k ozdobení
Panna Cotta – 1. krok
Na 4 porce krému nechte ve studené vodě změknout 6 listů želatiny. Podélně rozkrojte vanilkový lusk, dřeň vydlabejte nožem. Přidejte 500 g smetany a 70 g cukru a všechno přiveďte k varu. Poté směs sundejte z plotny a nechte zchladnout. Želatinu rozmačkejte a rozpusťte ve smetaně s cukrem.
Panna Cotta – 2. krok
Vyjměte vanilkový lusk. Hmotu nalijte do 4 formiček (asi po 140 ml), postavte do chladu ztuhnout (během čekání si můžete přečíst Abecedu jídla pro zdraví...), nejlépe přes noc. Hodinu před servírováním nakrájejte na čtvrtky 500 g větších jahod a naložte je do 4 polévkových lžic marsaly a 30 g cukru. Krém uvolněte od krajů formiček pomocí dlouhého nože.
Panna Cotta – 3. krok
V širokém hrnci přiveďte k varu menší množství vody a poté ji vypněte. Formičku jednu za druhou opatrně na pár sekund ponořte až po okraj do horké vody, abyste mohli krém z formiček bez problémů vyklopit. Formička s náplní ale nesmí zůstat ve vodě příliš dlouho, aby se krém neroztekl.
Panna Cotta – 4. krok
Smetanový krém opatrně vyklopte na dezertní talířky. Pokud některý z nich nepůjde vyklopit, opatrně si pomozte příborovým nožem s oblou špičkou. Jahodami marinovanými v marsele ozdobte talířek okolo krému a pokapte je marinádou. Podle chuti můžete pokrm dozdobit čerstvou mátou (okořeňte si život...).
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
5.0
Počet:
1
Nejlepší:
5
Nejhorší:
5
Diskuze