Avokádo
Avokádo je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu A. Naše tělo si z něj bere B-komplex, vitamín C (více zde) a E. I když obsahuje vysoké procento tuku, tak je to potravina, jež dodává bílkoviny, škrob a čistý olej.
Banán
Banán obsahuje v průměru 100 kalorií a je plný živin. Obsahuje především vysoké procento draslíku, který je důležitý pro správnou funkci našich tělesných buněk. Důležitými složkami banánu jsou železo, zinek, vápník a kyselina listová. Banány pozitivně působí na zažívací trakt, jelikož jej uklidňují.
Citrón
Citrón patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C – má ho dokonce dvakrát více než pomeranč. Má mnoho použití při přípravě a servírování jídla.
Čočka
Čočka je bohatá, jak na minerály a stopové prvky, tak i na B-komplex, důležitý pro naše tělo. Jediným mínusem čočky je vysoký obsah bílkovin a škrobu, díky nimž je hůře stravitelná.
Fazole
Fazole mají vysoký obsah vlákniny, která podporuje trávení. Při konzumaci zelených fazolek je velmi důležité, aby byly čerstvé.
Grapefruit
Jako většina citrusových plodů, je i grapefruit bohatý na vitamín C a vlákninu. Obsahuje také bioflavonoidy, které zvyšují činnost vitamínu C.
Hroznové víno
Hroznové víno vyživuje, pročišťuje a posiluje naše tělo. Je užitečné pro rekonvalescenty a pro lidi, kteří trpí depresemi, stresem nebo chronickou únavou.
Jahody
Jahody jsou díky vysokému obsahu železa léčebným prostředkem proti chudokrevnosti i chronické únavě. Dále pročišťují a regenerují střevní flóru.
Kiwi
Kiwi obsahuje skoro dvojnásobné množství vitamínu C než pomeranče, více vlákniny než jablko a stejné množství vitamínu E jako avokádo. Je bohaté na draslík.
Mrkev
Mrkev je bohatým zdrojem beta karotenu a to tak, že dokáže pokrýt potřebu vitamínu A na celý den.
Ředkvička
Ředkvička je uznávaná jako žlučníkové a jaterní tonikum. Chcete-li, aby chuť ředkviček byla co nejlepší, konzumujte je hned po utrhnutí.
Salát
Salát má několik druhů a k dostání je po celý rok. Je zdrojem vitamínu A a C. V lidovém léčitelství je salát lékem proti nespavosti. Dáme vám báječný recept - více zde.
Špenát
Špenát je bohatý na rostlinný provitamín A (karotenoid). Podle jednoho z výzkumů, působí proti rakovině.
Zelí
Zelí má hojivé účinky, které se osvědčily jak v lidovém léčitelství, tak i v laboratořích. Je dobré pro prevenci srdečních chorob a rakoviny.
Diskuze