Práce – zůstaňte ve hře i ve vyšším věku

V současné době tvoří největší procento mezi nezaměstnanými právě lidé ve vyšším věku. Co dělat pro to, abyste si i přes svůj věk našli zajímavou práci? Přečtěte si náš dnešní článek a dozvíte se víc.
Muž s rukama na notebooku

Práce, kariéra a diskriminace?

Diskriminace kandidátů vyššího věku je podle pracovně právní legislativy zakázána. Nemělo by k ní tedy docházet.

 

Přesto se často stává, že jsou kandidáti ve vyšším věku potencionálním zaměstnavatelem odmítáni. Diskriminaci je však těžké prokázat a tak nezbývá, než se pracovnímu trhu přizpůsobit.

Problémy mají muži i ženy

Největší handicap mají starší uchazeči díky převratu v roce 1989. Lidé, kteří byli tehdy v nejproduktivnějším věku, nynější padesátníci, nemuseli mít v komunistické režimu o práci strach.

 

Nástup demokracie přinesl mnoho změn a pro obyčejného člověka z dělnické třídy je nyní těžké se na pracovním trhu uplatnit. Všeobecně platí, že ženy si hledají práci mnohem hůře.

Důležitá je znalost práce na PC

S tím je spojena také znalost práce na PC, využívání elektronické pošty, internetu a různých programů. Neznalost IT technologií je označována jako vůbec nejslabší faktor znalostí starších lidí. V současnosti téměř ke všemu používáme počítač a mladí uchazeči ty starší alespoň v tomto směru zaručeně převálcují.

Naučte se cizí jazyk

Znalost angličtiny, němčiny nebo jiného světového jazyka je pro některé pozice nezbytná. Přesto, že se někteří pilně snaží jazyky učit, dá se očekávat, že není možné konkurovat mladým, kteří strávili nějakou dobu v cizí zemi a měli tak možnost konverzovat s rodilými mluvčími…

Personalisti mívají předsudky

Další faktory, které personalisty ovlivňují při výběru kandidáta na určitou pracovní pozici a nedávají tak lidem ve vyšším věku moc šancí, jsou spíše individuální.

 

Na vysoký věk a s tím spojené zdravotní problémy, je opravdu nutno pohlížet individuálně. U personalistů se však spíše setkáváme s předsudky.

Další zajímavé články z rubriky práce a kariéra

Práce a kariéra - láska na pracovišti?

Práce a stres - syndrom vyhoření

Práce versus služební cesta - práva a povinosti zaměstnance

Práce - jak přežít pracovní pondělí?

Denní harmonogram - zorganizujte si svůj čas

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies