Pracovat jen 4 dny?

Navrhl vám zaměstnavatel pouze čtyřdenní pracovní dobu? Prodloužíte si víkend, tak proč toho nevyužít. Jak je to ale v případě, že vám volný den odmítne proplatit?

Muž ukazující papír sedící ženě

Pracovat jen 4 dny a prodloužit si víkend je snem téměř každého zaměstnance

Tato zkrácená pracovní doba ale nemusí vždy znamenat výhody pouze pro zaměstnance. Zaměstnavatel, pokud mu tento postup umožňují zákony, může odmítnout proplatit pátý pracovní den. Zaměstnanec ale s novou pracovní smlouvou nemusí souhlasit, je-li v právu. Víte, kdy nemusíte novou smlouvu uznat a kdy má zaměstnavatel nárok vám zkrátit nejen pracovní dobu, ale také mzdu?

Podle zákona je každý zaměstnanec povinen splnit stanovenou týdenní pracovní dobu, což činí buď 40 hodin (jednosměnná pracovní doba), dále 38,75 hodin v případě dvousměnné pracovní doby a pro třísměnný provoz je stanovena týdenní pracovní doba 37,5 hodiny. V tomto čase je zaměstnavatel povinen přidělit zaměstnanci práci. Pokud zaměstnavatel z jakéhokoli důvodu nemůže práci přidělit (např. jen pro první čtyři pracovní dny), pak má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy.

Kdy má zaměstnavatel právo na zkrácení úvazku i mzdy?

Každý zaměstnavatel může uplatnit částečnou nezaměstnanost (buď po dohodě s úřadem práce, nebo s příslušnými odbory) a v takovém případě může zaměstnancům vyplácet pouze šedesát procent průměrného výdělku. To se děje hlavně tehdy, má-li zaměstnavatel finanční potíže.

Pracovní dobu zaměstnavatel může zkrátit po dohodě s odbory, ale nikdy nesmí dojít ke snížení mzdy. Žádný zaměstnavatel nikdy nemůže své zaměstnance nutit k podepsání smlouvy, která krátí pracovní dobu i mzdu. Na základě nepřijetí takové smlouvy zaměstnanec nemusí dát výpověď a ani to nesmí být důvod výpovědi ze strany zaměstnavatele.

Zaměstnavatel má právo nařídit zaměstnanci dovolenou, musí to však oznámit nejméně 14 dní předem. Pokud jste se rozhodli uzavřít se svým zaměstnavatelem smlouvu o kratší pracovní době, uzavírejte ji pouze na dobu určitou.

Za stejnou práci jiná mzda. Jde to?

Co dělat a nedělat v práci

Jak sedět správně u počítače?

Škodí práce u počítače našemu zdraví?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies