Předporodní kurzy a jejich výhody

Nejedna nastávající maminka zvažuje, zda se má či nemá zúčastnit předporodních kurzů. Pojďme se společně přesvědčit, jestli jsou předporodní kurzy pro maminky přínosem,nebo jen ztrátou času.

Ruka držící kytku u těhotenského břicha

Rozhodující faktory při výběru předporodního kurzu

O tom, zda se nastávající maminka stane frekventantkou předporodního kurzu, rozhoduje mimo jiné:

  • jeho cenová dostupnost
  • vzdálenost od místa bydliště
  • časové možnosti maminky
  • zda se jedná o prvorodičku nebo matku několika dětí

Jaké předporodní kurzy jsou k dispozici?

Cvičení pro těhotné

Bývá organizováno porodnicemi nebo soukromými porodními asistentkami a dulami. Obvykle je rozděleno podle délky těhotenství na kurzy pro těhotné do 32. týdne těhotenství a na kurzy od 32. týdne. Vedou ho zkušené sestry z porodnického oddělení, popřípadě duly, a kromě cvičení těhotných kurzy zahrnují nácvik správného dýchání při porodu, čas je samozřejmě i na zodpovězení dotazů. Poslední lekce je věnována nácviku přítomnosti otce u porodu. Rozdíl je v ceně - kurzy nabízené porodnicemi bývají zdarma či za symbolický poplatek, u soukromých asistentek si maminky musejí připlatit.

Maminky se mohou obrátit i na mateřská centra ve svém okolí - některá z nich nabízejí tělocvik pro těhotné pod vedením rehabilitačních pracovnic nebo porodních asistentek.

Plavání pro těhotné

Těhotenské plavání - opět bývá často organizováno porodnicemi, v tomto případě se platí jen poplatek za vstup do bazénu. Bazén je v tuto dobu vyhrazen jen těhotným. Maminky ocení plavání zejména ve vyšším stupni těhotenství.

Na těhotenské plavání i tělocvik musejí maminky přinést povolení svého gynekologa (ale ne všude ho opravdu vyžadují a kontrolují).

Prohlídky porodnice

Porodnice nabízejí zájemkyním i prohlídku porodních sálů a setkání s porodníky. Akce bývá obvykle rozdělena do tří částí:

  • Seznámení s obvyklým průběhem porodu, možnostmi porodních poloh a pomůcek a prohlídka porodního sálu, pokoje apod.
  • Povídání s anesteziologem, který těhotným ženám řekne vše o tlumení porodních bolestí, narkóze apod., je předveden i nácvik resuscitace miminka (teoreticky i prakticky na modelech). Obě části jsou určeny rodičovským párům.
  • Informace o kojení a péči o dítě. Tuto část vede sestra z novorozeneckého oddělení.

Podrobné informace o těchto kurzech podá konkrétní porodnice, nutné je objednání předem. Páry, které se účastnily kurzů organizovaných porodnicí, mají obvykle slevu při účasti partnera u porodu.

Vše o porodu

Porod císařským řezem

Porod doma

Předčasný porod

Porod do vody zmírňuje bolest

Jak se nejlépe připravit na porod

Porod - sama, nebo s partnerem?

Porod - jak překonat strach z bolesti

Bolest při porodu a její utišení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies