Předškoláci - co by měli umět?

Jako rodiče byste neměli své děti speciálně připravovat na zápis do první třídy. Úplně bude stačit, když dítě bez vás chvíli vydrží klidně sedět a soustředit se. Také by mělo umět udržet v ruce tužku, nakreslit čáru, vlnovku a rozpoznat tvary.
Děti sedící v lavici

Neučte své děti dopředu

Nemá smysl, abyste své děti záměrně učili nějaké znalosti. To může předškolákovi i uškodit.

Předčasný nástup do školy

O předčasný nástup do školy žádají většinou ambiciózní rodiče, jejichž děti mají mnoho znalostí, ovšem mnohdy zapomínají na jejich fyziologický rozvoj. Děti se například dříve unaví, nemají tolik rozvinuté schopnosti aj. V případě, že se dítě dostane do školy velmi brzy, může se narušit také jeho sociální vývoj. Mnoho dětí si v předškolním věku potřebuje ještě hrát a proto by neměly být zatěžovány úkoly.

Kdy přihlásit dítě do školy

Děti narozené v září, většinou s nástupem do školy problém nemají, ovšem u dětí říjnových a listopadových je to trošku složitější. Jedna část rodičů často zvažuje zápis, přestože dítě v době nástupu nedosáhne šesti let. Druhá strana rodičů se školy bojí a rádi by dětem zajistili ještě jeden rok bez starostí.


Zda dítě je, či není připravené na nástup do školy, rodiče vědí již z mateřské školy. Jestliže na základě určitých pochybností plánujete odklad, můžete, ale nemusíte své záměry oznámit vedení školy při zápisu. Poté vás bude čekat návštěva pedagogicko-psychologické poradny a dětského lékaře. Jejich doporučení předloží k žádostí o odklad, o kterém pak rozhodně ředitel školy.

Příprava předškoláka na zápis

Většina škol se snaží předškolákům pomoci od studu a strachu při zápisu. Dopředu dají dětem možnost seznámit se se školním prostředím a žáky prvních ročníků. Některé školy dokonce pořádají i den otevřených dveří, kdy si předškoláci mohou vyzkoušet hodinu nanečisto.


Na zápisu se pedagogové ptají na barvy, jméno, kam dítě chodí do školky nebo kde bydlí. Učitelé si také všímají, jestli dítě nemá vadu řeči či jiné problémy. Pokud se nějaké nedostatky objeví, doporučí před zahájením docházky návštěvu logopeda.

Škola v přírodě - škola hrou
Než půjde dítě poprvé do školy
Dětský pokoj v rytmu dítěte
Školní batohy a aktovky - co nosit na zádech?
Šikanu děti často nepřiznají
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies