První pomoc při oparech

Mohlo by se zdát, že opar je pouze kosmetická vada, ale ve skutečnosti jde o vir, který nosíme v sobě a který jednou za čas vyrazí na povrch v podobě mokvající rány. Jak účinně zatočit s opary?

Žena držící prst na svém rtu

Všeobecně o oparech

Herpetické viry jsou uloženy v nervové buňce, odkud se s oblibou přemisťují do kožních buněk. Virus přetrvává v těle ve skryté formě po celý život. Zajímavé je, že herpetické viry, které opary způsobují, v sobě nosí až 90 % populace. U určitého procenta populace se tyto viry formou oparu projevují pravidelně, určitá část jimi netrpí vůbec. Nejčastěji jsou oparem napadeny rty. Mohou se však objevit i na jiných místech, především na obličeji.

Pozor, blíží se opar...

Opar se ohlásí svěděním a pálením, poté mokvá. Celý proces trvá několik dní a pak se zastaví. Puchýřky začnou vysychat a tvoří se stroupky. Po oparu zůstává změna zbarvení kůže, která může přetrvávat i několik měsíců.

Co ovlivňuje vznik oparu?

Opar se většinou vytvoří při oslabení organismu, mensturaci a (nejen) s ní spojených hormonálních změnách, horečce, pod vlivem velkého stresu či při poruchách imunitního systému. Dalšími faktory, které mohou ke vzniku oparu přispět, jsou nedostatek spánku, nedostatek vitamínů, léčba antibiotiky či kortikosteroidy.

První pomoc při oparech

Běžně se opary léčí mastmi obsahujícími tzv. virostatikum - například zinkovou mastí, která se dá zakoupit v jakékoliv lékárně. Je-li nanesena včas při prvních známkách svědění a napětí, může obtíže značně zmírnit. Pokud se již vytvoří puchýřky, je mast účinná méně.

Pomoc z přírody

Místa postižená opary můžete natírat i čerstvým česnekem, olejem z heřmánku nebo levandule. Pomoci mohou také med, ocet a nebo extrakt z meduňky obecné. Svrbění doprovázející opary lze zmírnit sáčky s ledem. Ústa pravidelně vyplachujte heřmánkovým nebo šalvějovým čajem.

Jak oparům předcházet?

Důležitý je dostatek spánku, fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, dostatek vitaminů (zejména vitamínů C a E), ale i relaxace. Snažte se vyhýbat stresu a také nekouřit. Vhodná je také pravidelná konzumace česneku, jablek, jogurtů a rybího masa.

Všeobecná doporučení

Máte-li opar, používejte pouze své sklenice, svůj ručník a zásadně se nelíbejte, abyste viry nepřenášeli dál. Postiženého místa se také snažte co nejméně dotýkat. Pokud se infikovaného místa dotknete, hned si umyjte ruce. Pozor si dejte při líčení a holení, snadno můžete opar přenést na jiné místo v obličeji. Puchýřky nepropichujte!

Přírodní masky, které dokonale vypnou pleť

Bojujeme pomocí bylinek proti roztřepeným konečkům

Péče o popraskanou kůži na patách

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies