Sezam a sezamová semínka
Kateřina Řehořová
28.07.2006
Tato malá semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Známe je hlavně z pečiva, ale v kombinaci s cukrem se z něj vyrábí také pochoutka zvaná chalva.
Sezam - původ rostliny
Sezamová semínka, která běžně známe z pekařských výrobků, pochází z tropické rostliny. Pěstují se hlavně v Indii, Číně, Barmě a Mexiku.
Sezamová semínka a jejich složení
Sezamová semínka nejsou vždy jen bílá, existují také hnědá a černá. Obsahují až 60% oleje, který je velice zdravý. Semena obsahují také bílkoviny, sacharidy a minerály: fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a mangan.
Sezam a jeho léčivé účinky
- pomáhají při léčbě osteoporózy, chudokrevnosti a plodnosti
- příznivě ovlivňují kvalitu vlasů a sluchu
- zvlhčují sliznici a jsou tak prevencí proti zácpě
- zvlhčují suchý kašel
- zmírňují příznaky menopauzy
- utišují menstruační obtíže
- tlumí vysoký krevní tlak
- mají příznivý účinek na činnost srdce
- díky všem těmto pozitivním účinkům prodlužují život
- uklidňují deprese a neurózy
- podporují imunitu
- podporují léčbu nemocí očí, vlasů, kůže a nehtů
Sezamová semínka a použití v kuchyni
Semínka se používají především jako koření do sladkého nebo slaného pečiva. Praženými semínky můžete posypat také salát, omeletu, maso, tvarohový pokrm nebo i obložené chlebíčky. Z mletých semen s cukrem se vyrábí pochoutka zvaná chalva. Zajímavé recepty najdete v naší rubrice Fit vařečka ZDE.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze