Sterilizace ženy

Sterilizace zbavuje ženu trvale plodnosti. Jedná se o vysoce účinnou formu antikoncepce vhodnou pro ženy, které již nechtějí mít žádné další potomky. V Americe je tato metoda dokonce užívanější než antikoncepční pilulky. U nás je omezena zákonem.
Muž se ženou držící dítě za ruce

Sterilizace ženy jako antikoncepce

Sterilizace ženy je zákrok, při kterém jsou přerušeny cesty vedoucí k vejcovodům a žena tak již není schopna otěhotnět. Uzavření vejcovodů brání přístupu vajíčka do dělohy.

Sterilizace není kastrace!

Při kastraci jsou zárodečné žlázy odstraněny (u mužů varlata u žen vaječníky). Naproti tomu při sterilizaci se provádí pouze přerušení cest, kterými spermie nebo vajíčka putují.

Sterilizace ženy – jak probíhá?

Vejcovody mohou být uzavřeny pomocí speciálních okluzí, přerušeny působením tepla nebo podvázány. Lékaři ale nejčastěji vejcovody přerušují optickým přístrojem – laparoskopem. K zákroku jim stačí malý řez v kůži. Hospitalizace po operačním výkonu je obvykle jednodenní a během několika dní se žena může vrátit zpět do normálního života.

Sterilizace ženy – kdy ano

Sterilizace je vhodná pro ženy, které jsou definitivně rozhodnuty nemít další potomky. Po zákroku nemusí žena užívat žádnou jinou antikoncepci.

Sterilizace ženy – kdy ne

Sterilizace je nevhodná pro ženy, které trpí strachem z neplodnosti a přitom nemají vyjasněné plánování mateřství.

Sterilizace ženy a rizika

Sterilizace nemá žádné zdravotní, hormonální nebo sexuální následky. Hormony zůstávají ve stejné rovnováze jako před zákrokem. Také váš cyklus zůstane stejný. Nehrozí vám ani snížená chuť na sex.

Sterilizace ženy a zákon ČR

V ČR může dle zákona sterilizaci podstoupit pouze žena, která má čtyři děti nebo tři, ale pak musí být starší 35 let. Může ji také podstoupit, pokud má některý z těchto zdravotních problémů: onemocnění srdce a plic, které vylučují těhotenství, v minulosti prodělané dva a více císařských řezů nebo dědičná genetická porucha. Pokud se chcete nechat sterilizovat, musíte podat žádost, kterou posoudí odborná komise.

Příbuzné články:

Mužská sterilizace
Antikoncepce - novinka pro muže
Antikoncepce - druhy
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies