Studená polévka Tarator
Kateřina Řehořová
05.07.2006
Bulharská studená polévka tarator není náročná na přípravu a obsahuje mnoho vitamínů. Není divu, že je v Bulharsku tolik oblíbená. V horkých letních dnech nejen zasytí, ale hlavně příjemně osvěží.
Bulharsko a bulharská kuchyně
Bulharská kuchyně je rozmanitá a cenově dostupná. Obsahuje více zeleniny a sýrů než kuchyně česká a v letních dnech hodně používá tzv. mastný jogurt, který je velmi osvěžující a zdraví prospěšný. Polévka Tarator se v Bulharsku (více zde) nepřipravuje vždy jen z kravího, ale často také z ovčího nebo buvolího mléka. My si můžeme zkusit připravit jeho českou obdobu.
Studená polévka Tarator a ingredience
- 2 salátové okurky
- 1-2 stroužky česneku
- 250 g bílého jogurtu nebo smetany
- sůl, mletý bílý pepř
- trocha mléka
- malý svazek kopru
- 6-8 vlašských ořechů
- lžíce rostlinného oleje
Studená polévka Tarator a postup
Jogurt naředíme mlékem v poměru cca 1:2, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájený kopr (v nouzi poslouží i sušený). Mísu vytřeme rozdrceným česnekem (víte, že česnek pomáhá při hubnutí?), přidáme omytou a nastrouhanou okurku, přilijeme jogurt, kapku oleje, dobře promícháme a dáme vychladit do ledničky. Podáváme s bílým chlebem a každou porci posypeme nasekanými vlašskými ořechy (ořechy pro vaši krásu) a ozdobíme tenkými plátky okurky. Do polévky můžeme přidat i opraženou strouhanku nebo petržel.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.0
Počet:
1
Nejlepší:
3
Nejhorší:
3
Diskuze