Svatební zvyky a tradice - svatba jak má být

Svatba je nezapomenutelnou událostí v životě dvou lidí, kteří se rozhodli spojit spolu vzájemné životy. Svatební zvyky, tradice a pověry se stále dodržují. Víte, co znamenají?
Koule na řetězu

Svatební zvyky a tradice – svatba jak má být

Tradice a zvyky se liší podle krajů, náboženství i věku snoubenců. Řada pověr a zvyků přetrvalo z minulosti a jsou stále aktuální. Zvyky se stále dodržují. Ale jaký mají význam?

Svatební zvyky a tradice – co se traduje

Dodnes se traduje, že nevěsta by měla mít v den svatby něco nového (symbol nového života), něco starého (např. rodinný šperk, závoj), něco vypůjčeného, nejlépe od nejbližší přítelkyně.

Svatební zvyky a tradice – házení rýže

Novomanželé bývají po svatebním obřadu zasypáni rýži – ta značí plodnost a bohaté potomstvo.

Svatební zvyky a tradice – házení kytice

Nevěsta stojí zády ke svatebčanům a hází kytici. Traduje se, že ta dívka, která kytici chytí se do roka vdá. Kytice by neměla upadnout, protože jedině tak zaručuje manželům štěstí.

Svatební zvyky a tradice – hostina

Svatební hostina je spjata s řadou tradic. Před vstupem do restaurace musí nevěsta říci své nové příjmení. Následuje rozbití talíře a jeho zametání oběma novomanželi. Poukazuje tak na budoucí harmonické soužití, vzájemnou spolupráci, sehranost a harmonii vztahu. Podle pověr střepy také přinášejí štěstí. Během hostiny dochází i k přenášení nevěsty přes práh a pojídání z jednoho talíře.

Svatební zvyky a tradice – koule na noze

Jak jinak. Uvázaná koule charakterizuje vzájemné nastávající soužití. Nevěsta se pokouší řetěz přepilovat nebo vykoupit klíč.

Svatební zvyky a tradice – loučení se svobodou

Loučení se svobodou si dnes nenechá ujít žádný ženich. Vždyť svatba a svoboda se musí s kamarády řádně zapít. Kamarádi tady jsou také od toho, aby se podělili o „zaručené” rady do manželského života. Na loučení se svobodou, tak jak ho známe dnes, bývá většinou ženám vstup zakázán.

Svatební zvyky a tradice – pojídání z jednoho talíře

Novomanželé se vzájemně krmí z jednoho talíře. Společné pojídání např. polévky na svatební hostině má symbolizovat jejich spolupráci. Další symbolika představuje to, že si oba budou brát a ukrajovat ze stejného krajíce rovným dílem.

Svatební zvyky a tradice – přenášení přes práh

Ženich přenáší nevěstu přes práh společného domova proto, aby tak ochránil domov před zlými duchy a zároveň poukázal na novou společnou cestu životem.

Svatební zvyky a tradice – slzy

Neudržíte se a budete při obřadu plakat? Nevadí, slzy přinášejí štěstí.

Svatební zvyky a tradice – svatební koláčky

Rozdávají se příbuzným, přátelům a sousedům a jsou zároveň pozvánkou na svatební hostinu. Koláčky by měli mít nejméně tři různé náplně a jsou považovány za vizitku kuchařského umění nevěsty.

Svatební zvyky a tradice – únos nevěsty

Tato tradice se rozšířila z Moravy. V průběhu hostiny má být nevěsta unesena a následně hledána ženichem. Pozor, tato akce může narušit společenskou atmosféru svatebního veselí, a proto by neměl ženich dlouho tápat.

Související články

Svatba v květnu? Proč ne!
Svatební agentura - svatba bez starosti
Svatební šaty dělají nevěstu
Výročí svatby
Šperky pro štěstí, zdraví, lásku a energii
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies