Ultra štíhlé modelky - IN nebo OUT?

Taky si při různých volbách královen krásy a módních přehlídkách říkáte, jak je možné, aby 1,80 metru vysoká manekýna vážila necelých 50 kilo? Pojďme se podívat, jak na extrémní vyhublost modelek reaguje módní průmysl.

Žena pózující v černém prádle

Twiggy jako vzor?

V 60. letech 20. století byla na předváděcích molech zjevením britská modelka Twiggy, která „vynikala“ hubenou chlapeckou postavou. Ve filmu Zvětšenina se objevila další módní ikona - kostnatá modelka Veruschka. Na epidemii hubenosti v módní branži bylo zaděláno.

Anorexie zabíjí

Ale sami módní návrháři jsou si vědomi toho, že kult nezdravé vyhublosti jde až do extrémů. Vše odstartovala roku 2006 smrt 18-ti leté brazilské modelky Any Caroliny Reston. V době své smrti v nemocnici v São Paulu vážila 40 kg při výšce 1,74 m.

Ženy versus konec přílišné hubenosti?

Věci se začaly dávat do pohybu. Na podzim roku 2006 bylo z madridské přehlídky vyloučeno pět z 68 manekýn pro přílišnou hubenost /abychom byli přesnější - dívky vážící méně než 56 kilo na 1,75 m, což je v body mass index 18 - normální hodnota u žen je 19 -24/.

 

Tato akce vzbudila rozporuplné reakce - zatímco jedni jí tleskali, druzí se oháněli svobodou návrhářů a diskriminací hubených modelek. V červenci 2007 podobné opatření zavedl i Řím - z přehlídky bylo vyloučeno 15 příliš vychrtlých modelek.

 

O rok později v Montrealu přijali tamní organizátoři pravidla, podle nichž se na molu neobjeví dívky mladší 16-ti let a anorektičky. Podobná pravidla přijali i v USA a Itálii.

Móda a modelky - zákon proti anorexii

Zásadní krok udělala letos na jaře Francie, která přijala zákon zakazující nabádaní k přílišné hubenosti. Za to hrozí až 30 000 euro pokuty a dva roky vězení, v případě smrti oběti se pokuta zvyšuje na 45 000 euro a tři roky vězení.

 

Ostatně Francie má s anorexií své zkušenosti - touto nemocí zde trpí 30 - 40 000 osob. Nejohroženější skupinou jsou děti a mládež ve věku 12-13 let a 19-20 let.

Za vším jsou návrháři?

Mnozí návrháři se ohánějí tím, že oblečení nejlépe vynikne na modelkách velikosti 34/36. Naštěstí ne všichni sdílejí tento názor. Čestnou výjimkou je Jean Paul Gautier, který nechává své modely předvádět 130 kilovou manekýnou říkající si Velvet d`Amour. Tu opravdu z anorexie podezírat nemůžeme...

Vypočítejte si svůj BMI A jak jste na tom vy?

Patříte do kategorie příliš hubených, nebo je poměr vaší výšky a váhy v normálu? BMI vypočítáte, když váhu v kg vydělíte výškou v m na druhou. Do hodnoty 18 trpíte podváhou, normální váha je v rozmezí 18,5 - 25 /neplatí pro děti, těhotné a kojící ženy a aktivní sportovce/.

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Káva a její historie

Den otců - i tátové mají svůj den

Lidské mutace - mohou za to geny?

Životní prostředí - jak můžeme pomoci?

Věštění z ruky - jak na to?

Lidé, zvuky a hudba - jak na nás působí?

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies