Zánět slepého střeva

Zánět slepého střeva, apendicitida, patří mezi náhlé příhody břišní. Zánět může postihnout člověka v jakémkoliv věku. Zjistěte, jak se toto onemocnění projevuje a jak mu předcházet.
Zánět střeva

Zánět slepého střeva – o co se jedná

Slepé střevo neboli apendix nemá pro trávicí činnost prakticky význam, ale pokud dojde k jeho podráždění, může nás přímo ohrozit na životě.

Zánět slepého střeva – příznaky

Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v nadbříšku a kolem pupku, která se "stěhuje" postupně do pravého podbřišku. Toto však nemusí být pravidlem, vzhledem k variabilitě uložení slepého střeva. Přechodně může dojít i ke zmírnění bolesti, která však bez odstranění příčiny sama nezmizí. Zánět způsobuje také nechutenství, zvracení, zrychlený tep, nadýmání a zácpu. Může se projevit i lehce zvýšená teplota. Břicho je citlivé na dotek.

Příčiny zánětu slepého střeva

Podráždění apendixu a zanícení může být vyvoláno nestravitelnými zbytky jídla. U malých dětí může dojít k podráždění apendixu roupy nebo škrkavkami. V naprosté většině případů je však příčina zánětu neznámá a nepředvídatelná. Riziko není závislé na dědičnosti, pohlaví ani na věku. Jediné, čím se můžete snažit zánětu předcházet, je správná životospráva.

Zánět slepého střeva a těhotenství

Zánět slepého střeva je nebezpečný u těhotných žen. Nebezpečí spočívá v nesnadnosti určení diagnózy, neboť děloha překáží vyšetření. Zánět může také přestoupit na dělohu, kde ohrožuje plod.

Zánět slepého střeva – první pomoc

Při podezření na zánět slepého střeva musíte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zánět slepého střeva Vás může ohrozit na životě, není proto nejmenší důvod k vyčkávání ani samoléčbě.

Léčba "slepáku"

Zánět "slepáku" se léčí zásadně chirurgicky, odstraněním slepého střeva. Pooperační průběh zahrnuje dietu s postupným přidáváním jídla do jídelníčku, včasné vstávání z lůžka z důvodu prevence trombembolické nemoci a převazy rány. Pokud probíhá vše bez komplikací, většinou jste do týdne zase doma.

Další zajímavosti z rubriky Zdravotní rádce

Klystýr – očista střeva základem zdraví

Antibiotika – aby opravdu pomáhala

Urinoterapie – léčba močí

Cukrovka a možnosti léčby

Srdce – nezanedbávejte ho

Konec nadměrnému pocení

Pozor na cholesterol!

Je sůl nad zlato?


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies