Zánět zevního zvukovodu - když bolí uši

Zánět zevního zvukovodu se projevuje bolestí uší, kdy nemůžete kousat, máte zalehlo v uších. Pokud se jedná o akutní zánět zevního ucha, je třeba zajistit správnou léčbu, aby nedocházelo ke komplikacím.
Muž s očima do vrchu

Zánět zevního zvukovodu – příčiny

Zánět zevního zvukovodu může vzniknout buď vlivem infekce, nebo se může jednat o ucpání zvukovodu mazem. Na vznik zánětu zvukovodu mohou mít vliv i jiná onemocnění – např. cukrovka. Uším neprospívá také vlhký vzduch a prašné prostředí.

Zánět zevního zvukovodu a infekce

Uvnitř zvukovodu je kůže, která je tenká a náchylná k zánětům. Ve zvukovodu relativně snadno uvízne voda při koupání (zejména trávíte-li dovolenou u vody), šampón či jiné vnější nečistoty. Kůže uvnitř se může zanítit a dokonce reagovat alergicky.

Zánět zevního zvukovodu a ušní maz

Ve zvukovodu se nachází mazové žlázy, které tvoří ušní maz. Zánět zevního zvukovodu se projevuje bolestivostí uší, kdy kůže zduří a v uších tak vzniká velký tlak. Kůže zevního zvukovodu má samočisticí schopnost, kdy posouvá ušní maz na okraj zvukovodu. Pokud je mazu ale příliš mnoho, je narušena správná funkce bubínku a následně může dojít až k zánětu zvukovodu.

Zánět zevního zvukovodu – jak se projevuje

Pociťujete bolest v uších, zejména před ústím zevního zvukovodu, uši jsou zalehlé, bolest se může stupňovat také při kousání. Jindy je možné vnímat zhoršení sluchu. Hluk ohrožuje lidské zdraví - máte přehled o tom, co vašim uším neprospívá?

Zánět zevního zvukovodu a zánět středního ucha

Někdy není zcela zřejmě, jestli se jedná o zánět středního ucha, nebo zvukovodu. Obvykle při zánětu středního ucha pociťuje pacient zhoršení sluchu, ale někdy se mohou oba záněty prostupovat.

Zánět zevního zvukovodu – léčba

Při přetrvávající bolesti ucha je vhodné vyhledat lékaře otorinolaryngologa (ORL), který vás vyšetří a určí vám vhodnou léčbu. Lékař vyšetří uši pomocí ušního zrcátka a poté odstraní ušní maz a provede odbornou ušní hygienu. Můžete také dostat ušní kapky, které zmírní otok a bolest. Někdy je třeba použít i antibiotika (při celkovém zasažení organismu).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies