Závislost na partnerovi

Pro lásku jsme schopny udělat hodně, ale kam až sahají hranice odevzdanosti? Omlouváte jeho chyby, vzdáváte se svých koníčků a on je pořád nespokojený? Potom jste na dobré cestě k vytvoření si partnerské závislosti.

Žena opírající se o muže

Láska nebo závislost?

Některé ženy se ve strachu ze ztráty partnera začnou přizpůsobovat jeho požadavkům, postupně se vzdávají svých koníčků, opouštějí přátele a vytváří si na svém partnerovi závislost. Dotyčný toho začne využívat a ze vztahu se stává destruktivní záležitost.

Od závislosti k týrání

Jakmile odsunete vlastní potřeby na druhou kolej a začnete se zajímat pouze o blaho svého partnera, dáváte mu nad sebou neuvěřitelnou moc. Protože máte panickou hrůzu ze samoty a věříte, že nikdo jiný by vás ani nechtěl, začnete omlouvat jeho chyby, svalovat všechnu vinu na sebe, odůvodňovat to, že vám ubližuje, svým špatným jednáním. Toto partnerství se může snadno přetvořit ve vztah oběť – tyran, neboť váš partner bude chtít stále více uplatnit svou moc.

Odevzdání se - už jen krůček k závislosti

V lepším případě vámi začne partner pohrdat (pořád lepší než být obětí týrání). Ženu, která se ve jménu závislosti na svém partnerovi dobrovolně vzdá svých koníčků, přátel a názorů, nemůže muž milovat. A tak se stane to, čeho se dotyčná bojí nejvíce – opustí ji. Tím v ženě narůstá pocit zbytečnosti a sebenenávisti a bohužel i další vztahy se podobají vztahu předchozímu. Co dělat, aby se situace konečně změnila?

Jak se zbavit závislosti na partnerovi

Dokud žena nepřestane věřit, že nestojí ani za zlámanou grešli, bude neustále přitahovat alkoholiky, diktátory a tyrany. Dokud nepřestane žít životy svých partnerů, nic se nezmění. Je třeba žít vlastní život, pracovat na sobě, rozvíjet své schopnosti, držet si okruh svých přátel. Dělejte vše, co upevní vaše sebevědomí a udělá z vás ženu s vlastním názorem. O takové ženy se tyrani nezajímají. Potřebují chudinku, se kterou si budou moci dělat, co chtějí. A tou vy přece být nechcete.

Změňte vztah k sobě samé - najděte ztracené sebevědomí

To, jakým způsobem vnímáte sami sebe se odráží ve vašem partnerském vztahu. Pokud věříte, že bez něj za nic nestojíte, partner ve vás bude tuto myšlenku upevňovat svým chováním. V podstatě bude vaše sebevnímání promítat do reality. Jakmile k sobě změníte postoj, už mu nedovolíte chovat se k vám jako ke kusu hadru. Proto začněte vždy nejdříve u sebe. Jedině tím, že se začnete mít ráda, se zbavíte se závislosti na lásce druhých.

Jak poznáte, že jste adeptka na partnerskou závislost?

Omlouváte jeho chyby

Věříte, že on je ten nejlepší, zná všechno nejlépe a pokud vám něco vyčítá, tak jen a jen pro vaše dobro. Příčiny jeho nevhodného chování hledáte u sebe.

Přizpůsobujete se

Protože každé jeho slovo považujete za svaté, řídíte se jím. Přizpůsobujete se jeho nárokům. Čím více se však přizpůsobuje, tím větší jsou jeho nároky. Neustále vás zesměšňuje a ponižuje. Jste schopna vzdát se kvůli němu všeho: přátel, koníčků i zájmů.

Máte panickou hrůzu z rozchodu

Věříte, že kdyby vás opustil, váš život by nestál za nic. Strach z možné samoty vás provází každým dnem.

Neumíte žít sama za sebe

Raději se zabýváte problémy druhých než svými vlastními.

Máte strach ze změny

Máte potřebu jistoty a stability a bojíte se změn. Z nečekaných zvratů máte stres a deprese.

Jste nesamostatná

Bojíte se riskovat nebo rozhodovat se sama za sebe. Potřebujete někoho, kdo by rozhodoval za vás.

Máte-li psychický problém, se kterým si sama nevíte rady, nestyďte se navštívit psychologa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies