Aikido - umění boje bez boje

Aikido není jen bojové umění, ale především životní postoj. Pomáhá harmonizaci těla a duše a rozvoji osobnosti. Možná právě proto jej dnes studuje více než milión lidí po celém světě. Účelem aikida není boj, ale sebeobrana.
Torii v moři

Akido a jeho podstata

Aikido je japonské bojové umění, které usiluje o harmonii těla i ducha. Název je odvozen ze tří hlásek. Ai znamená harmonie, ki je životní energie a do cesta. Aikido se dá tedy přeložit jako cesta harmonie. Jeho podstatou je budování svého já a pomoc druhému. Aikido není soupeření, ale spolupráce a vzájemný respekt.

Aikido – pro koho je vhodné

Aikido je svým nenásilným pojetím boje vhodný pro všechny věkové kategorie, pro muže i ženy. Je určeno pro každého, kdo touží po vyřazení strachu a agresivity, rozvoji osobnosti a harmonizace duše i těla.

Aikido -vznik a historie

Aikido založil v první polovině 20. století odborník na klasická bojová umění, pan Morihei Ueshiba. Jeho cílem bylo vytvořit sytém podporující harmonický rozvoj osobnosti studenta. Do Evropy se aikido dostalo přes Francii před třiceti lety. U nás se objevilo až v letech sedmdesátých. V současnosti je nejvyšším orgánem Česká asociace aikido, která je členem mezinárodní organizace aikido (IAF). V aikido nejsou organizovány žádné závody nebo soutěže. Více se dozvíte zde...

Aikido - cvičební úbor

Studium aikido probíhá v místnostech zvaných dójo. Cvičí se boso na žíněnce zvané tatami. Cvičební úbor studentů tvoří bílé judistické kimono a bílý pás.

Technika aikido

Nácvik obranných technik začíná vždy až po uvolňovací a posilovací gymnastice, po cvičení pádů a obřadném pozdravu. Probíhá nejčastěji ve dvojcích. Studenti se pravidelně střídají v roli útočníka a obránce. Pokročilí žáci nacvičují boj s více protivníky.

Aikido má čtyři základní formy cvičení

  • vestoje (tačiwaza)
  • vkleče (suwariwaza)
  • aútočník stojí, obránce klečí (nmihantačiwaza)
  • techniky se zbraněmi (bukiwaza).

Studium aikido zahrnuje

  • boj beze zbraně
  • boj s holí (jo)
  • boj s mečem (boken)
  • boj s nožem (tanto)
Nedílnou součástí výuky jsou dechová a meditační cvičení. Žák postupuje během studia řadou zkoušek. Nejnižším stupněm je šestý, nejvyšším první. Dosáhne-li nejvyšší úrovně, stává se nositelem tzv. Danu a dostává červný pás a kalhotovou sukni.

Další zajímavé odkazy - bojové a extrémní sporty

Extrémní sporty - konečně celkový přehled
Musado - sport nebo povinnost?
Karate posiluje tělo i duši
Zorbing - adrenalin v kouli
Paintball - adrenalinová záležitost
Thajský box
Ultimate fighting - boj muže proti muži
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies