Bezlepková dieta pro nemocné celiakií

Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují lepek. Dodržovat ji musí zejména lidé nemocní celiakií, jejichž trávicí systém nedokáže lepek zpracovat. Bez této diety by mohlo dojít k vážnému ohrožení imunitního systému.

Sójové kuličky

Bezlepková dieta - dieta bez lepku

Bezlepková dieta je dieta, při které je zakázáno přijímat potraviny obsahující gluten neboli lepek. Lepek je obsažen v obilninách jako je pšenice, ječmen nebo žito, které se používají k výrobě pečiva i mnoha jiných potravin. Lepek neobsahuje např. kukuřice a rýže.

Kdo musí bezlepkovou dietu dodržovat?

Bezlepková dieta je součástí léčby pacientů, jejichž trávicí systém není schopen zpracovat lepek (tzv. intolerance laktózy). Jedná se především o onemocnění celiakií nebo tzv. Duhringovou nemocí. Bezlepková dieta se také často používá pro léčbu dlouhodobých průjmových onemocnění.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny

Pro dodržování bezlepkové diety je nutné nekonzumovat ani potraviny, které obsahují byť jen stopové množství lepku.

Je třeba vyvarovat se zejména těmto potravinám:

  • mouka obsahující lepek (žitná, pšeničná, ovesná, ječmenná)
  • pečivo a chléb z mouky obsahující lepek (včetně celozrnného)
  • těstoviny a knedlíky připravené z mouky obsahující lepek
  • műsli, cornflakes, cereálie a műsli tyčinky, které nejsou označeny jako bezlepkové
  • pivo, destiláty, káva, náhražky kávy, většina sladkostí
  • lepek mohou obsahovat také instatní směsi jako jsou polévky, omáčky, ale i konzervy, polotovary a přídatné látky (tzv. éčka)

Bezlepková dieta – povolené potraviny

Potraviny zakázané bezlepkovou dietou lze nahradit neobilnými surovinami (luštěniny) nebo obilninami neobsahujícími lepek (kukuřice, rýže, pohanka). Na bezlepkové potraviny se specializuje spousta obchodů se zdravou výživou, ale najdete je i v mnoha supermarketech.

Pacienti odkázaní na bezlepkovou dietu obvykle dobře snášejí rýžovou a sójovou mouku, rýžové těstoviny, kukuřičnou strouhanku, tofu sýr, brambory, amarantové výrobky (sušenky, křupky apod.) a další náhražky. Pokud trpíte celiakií, poraďte se vždy o konzumaci nejistých potravin s ošeřujícím lékařem.

K získání či udržení krásné a štíhlé postavy nejen v létě Vám mohou pomoci účinné doplňky stravy, které můžete velmi výhodně zakoupit v naší internetové lékárně. Více se dozvíte ZDE >

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies