Ty nejlepší těstoviny - semolinová kvalita
Nejkvalitnějšími a nejžádanějšími těstovinami jsou ty semolinové. Oproti mouce z obyčejné pšenice mají množství výhod. Obsahují hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo - nelepí se a nerozvaří. Semolinové těstoviny nejsou vhodné pro celiaky - klikněte sem.Druhy těstovin
V současnosti již existuje spousta druhů těstovin, především průmyslově vyráběných. Prodej a výroba je stejně jako u ostatních potravin přísně kontrolována. Klasické těstoviny patří mezi zakázané potraviny pro ty, jež trpí celiakií.Vaječné těstoviny
K výrobě se kromě obilných výrobků používají vejce (v množství nejméně dvě vejce na kilo mouky).Bezvaječné těstoviny
Těstoviny bez přídavku vajec, pouze z mlýnských obilných výrobků.Celozrnné a ostatní těstoviny
Těstoviny vyráběné z pšeničné celozrnné mouky. Ostatní těstoviny mohou být vyráběny např. z rýže, pohanky či brambor.Jsou vhodné těstoviny na dietu?
Těstoviny mají vysokou energetickou hodnotu (1400 kJ/333 kcal na 100 g), ale nízký glykemický index - více zde.Malá, ale vydatná porce těstovin dnes patří do jídelníčku sportovních nadšenců. Těstoviny dodávají energii a nezatěžují inzulinový aparát.
Jsou vhodnou potravinou pro osoby držící redukční dietu (pro více informací klikněte zde). Navíc těstoviny tělu doplní potřebnou vlákninu (v případě celozrnných).
Diskuze