Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Těstoviny - Itálie na talíři

Jsou těstoviny dietní potravinou? Vaječné, bezvaječné, celozrnné, semolinové - vyznáte se v tom? Těstoviny bohužel obsahují vysoký obsah energie. Předností je nízký glykemický index (GI).
Kupa neuvařených špaget

Ty nejlepší těstoviny - semolinová kvalita

Nejkvalitnějšími a nejžádanějšími těstovinami jsou ty semolinové. Oproti mouce z obyčejné pšenice mají množství výhod. Obsahují hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo - nelepí se a nerozvaří. Semolinové těstoviny nejsou vhodné pro celiaky - klikněte sem.

Druhy těstovin

V současnosti již existuje spousta druhů těstovin, především průmyslově vyráběných. Prodej a výroba je stejně jako u ostatních potravin přísně kontrolována. Klasické těstoviny patří mezi zakázané potraviny pro ty, jež trpí celiakií.

Vaječné těstoviny

K výrobě se kromě obilných výrobků používají vejce (v množství nejméně dvě vejce na kilo mouky).

Bezvaječné těstoviny

Těstoviny bez přídavku vajec, pouze z mlýnských obilných výrobků.

Celozrnné a ostatní těstoviny

Těstoviny vyráběné z pšeničné celozrnné mouky. Ostatní těstoviny mohou být vyráběny např. z rýže, pohanky či brambor.

Jsou vhodné těstoviny na dietu?

Těstoviny mají vysokou energetickou hodnotu (1400 kJ/333 kcal na 100 g), ale nízký glykemický index - více zde.
Malá, ale vydatná porce těstovin dnes patří do jídelníčku sportovních nadšenců. Těstoviny dodávají energii a nezatěžují inzulinový aparát.
Jsou vhodnou potravinou pro osoby držící redukční dietu (pro více informací klikněte zde). Navíc těstoviny tělu doplní potřebnou vlákninu (v případě celozrnných).

Těstoviny i pro diabetiky

Diabetici musí sledovat nejen příjem energie z potravin, ale i obsah tuků a jednoduchých cukrů. V porovnání s bramborami či knedlíky jsou pro diabetiky těstoviny mnohem vhodnější.

Něco málo z historie těstovin

Historické zdroje uvádějí, těstoviny přivezl do Itálie až Marco Polo v roce 1292 po návratu z Číny. Obecně však převládá názor, že těstoviny pocházejí z Itálie.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.