Sója a historie
Sója je rostlina stará 5000 let, pocházející z Číny. Před zhruba 200 lety byla dovezena do USA. Do Evropy se dostala až koncem 18. století, kdy byla pěstována v evropských zahradách.
Sója a co obsahuje
- Aminokyseliny
- Minerály
- Vláknina
- Železo
- Vitamíny B
- Bílkoviny (35%)
- Škrob (30%)
- Tuky (18%)
Sója a cholesterol
Jelikož je sója rostlinného původu, neobsahuje žádný cholesterol, což znamená, že příjem bílkovin ze sóji není spojen s příjmem cholesterolu.
Sója a její výrobky
- Tofu – měkký sýr
- Sojové boby
- Sójová mouka a krupice – vyrábí se z pražených sojových bobů
- Lecitin – extrakt ze sójového oleje
- Miso – hladká pasta ze sójových bobů
- Natto – uvařené sójové boby
- Okara – drť vlákniny, která vzniká při výrobě sójového mléka
- Sójový olej
- Sójová omáčka
- Sójové mléko
Sója a účinky na organismus
- Aktivuje metabolismus bílkovin
- Podporuje vylučování tekutin z těla
- Zlepšuje vstřebávání bílkovin, železa a vápníku
- Působí protizánětlivě
- Pomáhá při únavě
- Zlepšuje krvetvorbu
- Ovlivňuje růst buněk
Další zajímavé články
Mrkev jako chutná zeleninaCereálie - důležitý zdroj energie
Propolis - zázrak pro naše tělo
Ovoce léta - melouny
Kiwi a jeho příznivé účinky
Avokádo a jeho příznivé účinky
Echinacea - přírodní antibiotikum
Česnek - rostlinný všelék
Meduňka lékařká - Melissa officinalis
Aloe vera - Barbadensis Miller
Diskuze