Dieta aneb jak hubnout s rozumem – 2. díl

Nejčastějšími chybami „dietářů“ jsou hladovky, půst nebo dodržování tzv. univerzálních diet. Proč nefungují a nakonec končí zase a jen jo-jo efektem? Buďte chytřejší a tentokrát nehubněte, ale zhubněte.

Džus ve sklenici s plátkem limetky

Hladovka nebo půst? Ani jedno!

Asi nejméně rozumnějším způsobem hubnutí je hladovka. Pokud si myslíte, že když nebudete jíst vůbec nic, kila půjdou závratnou rychlostí dolů a vy ještě ušetříte námahu při cvičení, koledujete si o malér. Zhubnete totiž ve svalech, ne v tucích a nulový přísun živin začne negativně ovlivňovat vaše zdraví. Nejen, že budete náchylnější k nemocem, ale také psychicky labilnější. Navíc, jakmile s tímto trápením skončíte, tělo bude chtít úbytek energie nahradit a obvyklá chuť k jídlu se změní v doslova vlčí hlad.

Mezi hladovkou a půstem je podstatný rozdíl – při hladovce se nejí nic, při půstu se konzumuje alespoň jeden druh potravy, např. zelenina, ovoce nebo ovesné kaše. Přestože půstem dochází k detoxikaci organismu, ani on není ideálním způsobem diety.

Univerzální diety nefungují

Každému vyhovuje jiný druh diety. Uvědomte si, co všechno jíte, sepište svou spotřebu jídla za jeden den a uvidíte sami, v čem děláte největší chybu. Je ve vašem jídelníčku často zastoupený rafinovaný cukr ve formě sladkostí? Vyměňte jej za fruktózu – cukr v ovoci. V malém množství si můžete dopřát i ovoce sušené. Nebo jste nadšený konzument salámů, masa a uzenin? Nechejte si změřit krevní tlak - je-li vysoký, začněte šetřit solí nebo ji nahraďte úplně. Uzeniny a nezdravé salámy vyměňte za libovou šunku, kuřecí a krůtí maso. Zařaďte do jídelníčku také ryby. Každý den neopomínejte na přísun bílkovin – zajistí jej maso, luštěniny nebo těstoviny.

Jídlo jako řešení problémů

Pokud jídlem zaháníte stres, diety vám nikdy nezaručí, že tentokrát zhubnete natrvalo. Budete se neustále zmítat v kolotoči přibírání a hubnutí, ale nikdy se z tohoto koloběhu nevymaníte. Je třeba vyřešit samotnou příčinu – a naučit se stres zvládat. Pomoci vám může meditace, různé zájmové kroužky nebo kurzy. Naučte se brát takoví, jací jste, protože pokud nenávidíte svou postavu nebo si neustále něco vyčítáte, nikdy se ke své vysněné postavě nedoberete. Věřte si, dopřejte si, co máte rádi. Jakmile dosáhnete vnitřní harmonie, hubnutí půjde samo..

Vyvarujte se dietním omylům a zrádcům

Hlídejte si cholesterol

Alkohol plný kalorií

Kouřím – zhubnu?

Tajní zrádci diety

Stresové potraviny

Posedlost dietami

Craving

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies