Margarín má méně kalorií než máslo
Špatně. Máslo a margarín obsahují stejné množství kalorií (kolem 360kcal/100g). To, co je odlišuje, je kvalita tuku, z něhož jsou složeny. Máslo je živočišný tuk a obsahuje nasycené mastné kyseliny. Margarín je rostlinného původu a obsahuje nenasycené mastné kyseliny.
Máme-li vysokou hladinu cholesterolu, nemůžeme jíst vejce
Špatně. Všechen cholesterol je ve vajíčku koncentrovaný v žloutku, bílek ho vůbec neobsahuje. V případě zvýšené hladiny cholesterolu se doporučuje omezit spotřebu na dvě celá vejce za týden a sledovat spotřebu tuků, hlavně těch, které obsahují nasycené mastné kyseliny.
Z těstovin se tloustne
Špatně. 200 g uvařených těstovin má 180 kcal. To znamená, že po těstovinách určitě neztloustnete, dokonce je možné je lehce dochutit, a tím zvýšit jejich výživnou hodnotu.
Večer se má jíst málo
Správně. V případě, že se váš oběd skládal z kompletního jídla: polévky (předkrmu), hlavního chodu doplněného zeleninou a případně i dezertu.
Špatně: Pokud jste zredukovali oběd na sendvič nebo bagetu, musí být večeře vydatnější a zahrnovat hlavní chod, zeleninu, mléčný výrobek, ovoce a chléb.
Špenát je bohatý zdroj železa
Špatně: I když většina konzumentů tomu mýtu skálopevně věří... Špenát obsahuje pouze 4 mg železa na 100 g. Více ho má pečené jelito (20mg/100g), játra (15mg/100g) nebo zelená petrželka (10mg/100g).
Diskuze