Dieta - skutečnost o dietních potravinách

Často žijeme v zajetí mylných informací, které považujeme za skutečnost. To se týká i potravin. Když už od dětství slýcháme, že špenát má hodně železa, bereme to jako fakt, nad kterým se nezamýšlíme. Ale to bychom právě měli.

Neuvařené těstoviny s oříšky

Margarín má méně kalorií než máslo

Špatně. Máslo a margarín obsahují stejné množství kalorií (kolem 360kcal/100g). To, co je odlišuje, je kvalita tuku, z něhož jsou složeny. Máslo je živočišný tuk a obsahuje nasycené mastné kyseliny. Margarín je rostlinného původu a obsahuje nenasycené mastné kyseliny.

Máme-li vysokou hladinu cholesterolu, nemůžeme jíst vejce

Špatně. Všechen cholesterol je ve vajíčku koncentrovaný v žloutku, bílek ho vůbec neobsahuje. V případě zvýšené hladiny cholesterolu se doporučuje omezit spotřebu na dvě celá vejce za týden a sledovat spotřebu tuků, hlavně těch, které obsahují nasycené mastné kyseliny.

Z těstovin se tloustne

Špatně. 200 g uvařených těstovin má 180 kcal. To znamená, že po těstovinách určitě neztloustnete, dokonce je možné je lehce dochutit, a tím zvýšit jejich výživnou hodnotu.

Večer se má jíst málo

Správně. V případě, že se váš oběd skládal z kompletního jídla: polévky (předkrmu), hlavního chodu doplněného zeleninou a případně i dezertu.

Špatně: Pokud jste zredukovali oběd na sendvič nebo bagetu, musí být večeře vydatnější a zahrnovat hlavní chod, zeleninu, mléčný výrobek, ovoce a chléb.

Špenát je bohatý zdroj železa

Špatně: I když většina konzumentů tomu mýtu skálopevně věří... Špenát obsahuje pouze 4 mg železa na 100 g. Více ho má pečené jelito (20mg/100g), játra (15mg/100g) nebo zelená petrželka (10mg/100g).

Sacharidová dieta

Kalorie - co to vůbec je?

Tipy a triky, jak se ubránit nočnímu hladu

Méně známí ničitelé kil Vám zaručí štíhlou linii

Rostlinné výtažky a přípravky na hubnutí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies