Filmové rekordy

Lidi od nepaměti fascinují nejrůznější „nej“: největší, nejdražší, nejúspěšnější… Ani svět filmu není výjimkou. Pojďme tedy ukojit svou zvědavost a podívat se na snímky, které se do filmových análů zapsaly svou výjimečností.
Zamyšlený muž s pokrčenými ústy

Nejvíce Oscarů

Největší počet zlatých sošek si v historii filmu odnesla tři veledíla: Ben Hur /1959/, Titanic /1997/ a Pán prstenů: Návrat krále /2003/. Každý z nich byl oceněn 11 Oscary včetně ceny za nejlepší film.

Nejdelší film

Kolik tipujete? 4–5 hodin? Nejdelší film v historii trval podle Guinessovy knihy rekordů celých 85 hodin! Natočil ho v roce 1987 John Henry Timmis a jedná se o experimentální snímek bez scénáře. Obsahem je 4080 stránek básní přerušovaných pornografickými scénami, to vše podbarveno heavy metalovou hudbou. Pokud máte pocit, že byste do třiceti minut usnuli, nejste daleko od pravdy – film byl opravdu stvořen se záměrem diváky uspat. To ostatně naznačuje i jeho titul: A Cure for Insomnia /Lék na nespavost/.

Nejvíce komparzistů

Kromě toho, že film Gandhí posbíral celkem 8 Oscarů, může si připsat i další rekord. Vděčí za něj scéně Gandhího pohřbu, ve které režisér Richard Attenborough shromáždil více než 300 000 komparzistů /200 000 z nich byli dobrovolníci/.

Nejvíce kostýmů

Madonna coby Eva Perónová ve filmu Evita se rozhodně nenudila. Převlékla se tu celkem do 85 kostýmů, vystřídala 39 klobouků, 45 párů střevíců a 56 párů náušnic. Z důvodu autenticity byly její kostýmy šity podle skutečného oblečení Evy Perónové.

Nejdelší líčení

Není jednoduché z člověka udělat opici. Maskéři Planety opic by o tom mohli vyprávět. Ostatně z rozpočtu filmu byl na práci maskérů vyčleněn rovný milion dolarů, což dělalo 17 % z celkového rozpočtu.

Nejvyšší herecký honorář

Je pravda, že Tom Cruise si za Mission Impossible 2 přišel na 75 milionů dolarů, ale byl zároveň producentem filmu. To Jack Nicholson si pouze jako herec vydělal za roli Jokera v Batmanovi 60 milionů. Jeho tajemství spočívalo v tom, že si vymínil podíl na zisku z prodeje všech předmětů spojených z filmem, který se v průběhu let stal kultem.

Nejmladší držitel/ka/ Oscara

Hned za svůj první film byla tehdy teprve desetiletá Tatum O'Neal oceněná Oscarem jako nejlepší herečka roku 1973. Ve filmu Papírový měsíc hrála po boku svého skutečného otce Ryana O'Neala.

Nejčastěji hraná role

„Jistě, drahý Watsone“. Ano, Sherlock Holmes, slavný detektiv z londýnské Baker Street, se může pochlubit tím, že ho na celém světě ztvárnilo už 75 různých herců v 211 filmech, televizních inscenacích a seriálech.

Nejziskovější film

Sen každého producenta – natočený za pouhých 5 milionů dolarů dokázal film Moje tlustá řecká svatba vydělat svým tvůrcům jen v USA 241 milionů, což je 48x víc, než do něj bylo vloženo! To z něj dělá nejlukrativnější snímek v dějinách kinematografie.

Nejdelší filmový polibek

Ten mohli diváci vidět v americkém filmu z roku 1941 You're in the army now, kde Regis Toomey a Jane Wyman předvedli polibek, který trval 3 minuty a 5 sekund. Další líbací rekord přinesl film Don Juan z roku 1926, ve kterém padlo 127 polibků. 

Zajímavosti ze světa - přečtěte si také následující články

Kolik vydělávají filmové hvězdy?

Nejdražší hollywoodské filmy - TOP 10

Filmové hvězdy – znáte jejich pravá jména?

Historie plyšových medvídků

Víte, co jíte? Čtěte si obaly potravin!

České objevy a vynálezy

Nejlepší a nejhorší předsevzetí do nového roku

Vynálezy budoucnosti - na co se můžeme těšit?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies