Vyhněte se jojo efektu
Je to neustálý koloběh. Dnešní svět nás stresuje nejen svou rychlostí, ale i požadavky, které jsou především na nás ženy dennodenně kladeny. Ze stresu se přejídáme, přibíráme a z nadbytečných kil máme deprese. Snažíme se ze všech sil shodit to, co jsme za poslední týdny nabraly, často u toho hladovíme (neboť nemáme dostatek času na pohyb), z čehož máme opět deprese a ty zaháníme jídlem.
Je to začarovaný kruh, který nás trápí po většinu našeho života. Přidají-li se k tomu zdravotní potíže (např. onemocnění štítné žlázy) nebo snížená aktivita po operaci čehokoli, je přibírání téměř nevyhnutelné. Málokdo z nás si totiž ihned uvědomí, že se změnou našeho zdravotního stavu musí zákonitě přijít i změna jídelníčku. Jak shodit pár nadbytečných kil a zároveň se vyhnout jojo efektu?
Kterým potravinám se vyhnout a jaké naopak do jídelníčku přidat?
Všichni víme, že bez správného složení jídelníčku a bez pohybu se naše tělo nadbytečných kil zbavovat nezačne. Neexistují žádné zázračné pilulky ani koktejly, po kterých bychom shodily to, co potřebujeme a váhu si udržely natrvalo. Je také známo, že hubnou nejhůře ti, kteří nemají dostatek svaloviny, jsou neustále ve stresu a nedokážou se alespoň částečně ovládat. Z toho všeho je ale nejdůležitější právě skladba jídelníčku, a to od snídaně až po večeři, která hraje nejdůležitější roli. V něm by rozhodně nemělo chybět dostatečné množství rostlinných a živočišných bílkovin. Ty totiž dokážou zasytit na delší dobu a k jejich trávení náš organismus využije více energie.
Které potraviny obsahují potřebné bílkoviny?
Konzumace potravin, které obsahují bílkoviny, se nemá přehánět, i když jsou pro naše tělo prospěšné. Vysoké množství by vám naopak mohlo způsobit opačný efekt, tedy přibírání. V podstatě by vám měl stačit 1 gram bílkoviny na 1 kilogram vaší váhy (žena vážící 60 kg by neměla zkonzumovat více než 60 g bílkoviny). Bílkoviny najdete například v brokolici, rýži, celozrnném pečivu, mrkvi, bílých jogurtech, hovězím, drůbežím nebo rybím mase a ve vaječném bílku.
Diskuze