Jak si zpříjemnit těhotenství

Těhotné jsme v průměru jednou, dvakrát za život. Tak proč si tenhle stav co nejvíce nezpříjemnit? Alespoň vykompenzujeme ty méně příjemné průvodní znaky těhotenství, jako ranní nevolnosti, otékání končetin a bolest v zádech. Dokážeme vám, že i těhulka se může (nechat) rozmazlovat – ocení to jak ona, tak její okolí a v neposlední řadě miminko, které samozřejmě maminčiny emoce vycítí.

Těhotenské bříško omotané červenou mašlí

Ranní nevolnosti – lépe je zvládnete doma

První měsíce těhotenství jsou pro spoustu žen vyloženě utrpením. Nechutenství až odpor k jídlu, místo přibírání spíš úbytek na váze, zvláštní chutě, dávení nebo rovnou zvracení, zvýšené slinění… Když se tohle všechno sejde dohromady, nemá budoucí maminka energii naprosto na nic. A v tomto stavu by měla chodit do práce. Schválně si představte, jaký pracovní výkon byste asi podávala s permanentní žaludeční nevolností. Proto promluvte se svým zaměstnavatelem a gynekologem, zda by v tomto případě nebylo lepší zůstat doma. Určitě vaši situaci pochopí a vyjdou vám vstříc.

P.S.: Jestli se vůbec dá mluvit o zpříjemnění ranních nevolností, zkuste homeopatika, zázvorová lízátka a čaje pro těhotné.

Ty chutě!

Ranní nevolnosti jsou za vámi. A konečně se dostavila chuť k jídlu. Možná až moc velká. Klidně si v těhotenství zahřešte, ale s rozumem. Snažte se přijaté kalorie kompenzovat pohybem, ideální jsou procházky, plavání, těhotenský tělocvik.

Sex a něžnosti

V normálně probíhajícím těhotenství si je rozhodně nemusíte odepírat. Jsou těhotné, které až v tomto období přijdou sexu pořádně na chuť a začnou si ho užívat. Abyste maximálně šetřily děložní čípek, který je během těhotenství citlivější, používejte lubrikační gel. Někdy se totiž po sexu s odstupem několika dnů může objevit na kalhotkách nahnědlá skvrnka. Souvisí s podrážděním čípku během styku a právě lubrikační gel funguje jako ochrana.

Chic maminka

Ano, těhotenství je mimo jiné období, kdy máme plné právo pronést onu muži nesnášenou větu „nemám co na sebe“. Samozřejmě že zvětšující bříško můžete halit do elastických tepláků a manželových mikin, ale to už je docela extrém, stejně jako nakoupit komplet nový šatník. Ale pár kousků určitě potřebovat budete: v první řadě prádlo. Zvětšující se prsa je třeba podepřít vhodnou podprsenkou. Na trhu jsou i speciální podprsenky pro těhotné. Oceníte i těhotenské kalhotky se zvýšeným pasem – nepotáhne vám na pupík a poskytnete bříšku oporu. Pokud si těhotenství zpříjemňujete návštěvami bazénu, doporučujeme těhotenské plavky. Ty „normální“ totiž stejně vytaháte a zdeformujete, takže po porodu budou nepoužitelné. No a pak už jen nějaké ty praktické těhotenské kalhoty, případně sukni, volnější halenku a chic maminka je na světě.

Kontakt s jinými budoucími maminkami

Přihlaste se do předporodních kurzů, na těhotenský tělocvik nebo plavání. Nejenomže uděláte něco pro zdárný průběh porodu, ale setkáte se i s dalšími těhulkami, takže si můžete vyměňovat rady a zkušenosti.

Zacestujte si

Samozřejmě s požehnáním vašeho gynekologa, a pokud se na to fyzicky i psychicky cítíte. V normálně probíhajícím těhotenství můžete letecky cestovat až do 34. týdne, stačí vybrat vhodnou destinaci - raději ne moc exotickou, aby vám střevní potíže nezkomplikovaly průběh těhotenství.

Památka na prenatální období

Při ultrazvukových kontrolách poproste gynekologa o obrázek miminka (většinou ho dávají automaticky). Popřemýšlejte o trojrozměrném 3D/4D ultrazvuku, který vám děťátko ukáže plasticky v reálném čase. Provádí se na specializovaných pracovištích, takže se budete muset objednat a hradíte si ho sami.

Jak se bude jmenovat?

Zatímco někde je okamžitě jasno (bude to Karel po dědečkovi), v jiných rodinách tahle diskuze zabere hodiny. Nespěchejte, promyslete si všechny varianty, hledejte inspiraci u známých nebo na internetu.

Výbavička pro dítě

Celé těhotenství jste odolávala, ale v posledním trimestru se už neudržíte. Řeč je o nakupování věcí pro miminko. Nabídce v obchodech a na internetu je opravdu hodně těžké odolat.

Chystáme pokojíček

Miminku stačí i koš ve vaší ložnici, ale s přípravou jeho samostatného pokoje můžete začít už v těhotenství. Vyberte barvu stěn, záclony, vhodnou podlahovou krytinu… Prostě na co vám bude stačit čas a finance.

Těhotenství - jaké jsou první příznaky?

Jak podpořit tvorbu mateřského mléka?

Nejčastější chyby ve stravování kojenců

Konzumace ryb v těhotenství

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies