Jaká je vaše emoční inteligence?

Mít vysoké IQ je fajn, ale pokud se nedokážete do lidí vcítit, odolávat tlakům z okolí či vyjádřit vlastní pocity, nemusíte být šťastná v osobním životě. Jak jste na tom s EQ vy?

Žena s kudrnatými vlasy

Co je emoční inteligence a jak vám může pomoci

Emoční inteligence je v podstatě schopnost uvědomovat si vlastní pocity i pocity druhých a zacházet s nimi tak, aby to vedlo k pozitivním cílům. Člověk, který má vysokou emoční inteligenci je empatický, k sobě i ostatním otevřený, umí se motivovat, ale také krotit své vlastní emoce ve chvíli, kdy je to třeba. Zvláště tato vlastnost je důležitá pro osobní i profesní život. Pokud děláte unáhlená rozhodnutí v rámci momentálních pocitů, můžete narazit.

Emočně inteligentní jedinci dokáží své emoce zvládnout, podívat se na věc z odstupu a teprve pak jednají. Vyzařuje z nich klid a empatie, díky které jsou mezi lidmi oblíbení, což jen zvyšuje šanci na jeho úspěch v pracovním i osobním životě.

Jak jste na tom s emoční inteligencí vy? Udělejte si test

  1. Nedělá mi problém přiznat chybu.
  2. Neumím se dlouho zlobit.
  3. Ráda si vyslechnu konstruktivní kritiku.
  4. Mluvím pravdu.
  5. Vlastním trapasům se dokážu od srdce zasmát.
  6. I v kritických chvílích dokážu zachovat chladnou hlavu.
  7. Jsem otevřená, nevadí mi mluvit o svých pocitech.
  8. Zajímají mne názory druhých.
  9. Drbům ale zásadně nevěřím.
  10. Když mne někdo přesvědčuje o tom, že nemám pravdu, přestože ji mám, dokážu to skousnout a nechat jej při tom.

Pokud jste na otázky odpověděli „ano“, přičtěte si 4 body, pokud „možná“ nebo „někdy“, přičtěte si 2 body, za „ne“ je 0 bodů.

Výsledky testu

30 – 40 bodů

Vaše emoční inteligence je perfektní, jste oblíbená mezi lidmi, přitažlivá pro muže, protože se umíte dívat na věci s nadhledem a nic příliš neřešit. Jste silná osobnost, která obvykle dosahuje svých cílů s lehkostí.

20 – 29 bodů

Gratulujeme, jste emočně inteligentní bytostí, která dokáže vnímat pocity druhých lidí, ale také si udělat jasno v pocitech svých. I když občas „ujedete“, neodoláte pomluvám nebo bouchnete v nepravou chvíli, dokážete na svých slabostech pracovat.

10 – 19 bodů

Měla byste na sobě zapracovat. Nevěříte si a proto si ani nekladete velké cíle. Máte v sobě přitom dost síly, která je pouze skrytá - vyvěrá ale na povrch až tehdy, kdy si dodáte více sebedůvěry a optimismu.

0 – 9 bodů

Jste zapšklá a nenávidíte všechny kolem. Nedaří se vám v osobním ani profesním životě a nechápete, proč zrovna vy musíte mít tolik smůly. Odpověď ale jednoznačná. Svým přístupem si od sebe štěstí odháníte.

Jak EQ zvyšovat

Na rozdíl od IQ můžete své EQ zvyšovat. Sepište si seznam svých slabých stránek, negativních vlastností a zlozvyků, pokud možno zjistit, odkud pramení a odpustit si. Pak můžete začít s postupnou nápravou. Každý den udělejte něco pro to, abyste slabé stránky vyvažovali těmi pozitivními. Více se zamýšlejte nad tím, jak se chováte a co říkáte, snažte se myslet pozitivně. Chvalte se, pečujte o sebe jako o někoho, koho máte skutečně rádi. Způsobů, jak změnit sám sebe k lepšímu, je nespočet a bylo na toto téma také vydáno spoustu knih. Z našich článků doporučujeme:

Přivolejte si úspěch

Překonejte nesmělost!

Sebedůvěra - začněte si věřit

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies