Jdeme s dítětem poprvé do školy

Každé dítě očekává svůj první školní den s napětím. Každé dítě má totiž strach z neznámého. Jak zařídit, aby začátek školního roku dopadl co možná nejlépe? Poradíme vám, jak svému nastávajícímu školáčkovi pomoci.

Holčička píše křídou na tabuli

Jak ulehčit život prvňáčkovi

Vstup dětí do školního režimu nebývá vůbec jednoduchý. Najednou se mění celý jeho život – musí se učit, plnit úkoly, obstát mezi spolužáky. Aby to všechno dítě zvládlo, je dobré jej na vše připravovat dlouho předem. Znamená to učit dítě seznamovat se se svými vrstevníky, zapojovat ho do jednoduchých domácích úkolů, učit se s ním pomalu číst, psát a počítat. Alespoň do desíti by už dítě před nástupem do školy počítat umět mělo. Dítě se tak bude cítit lépe, než kdyby všechno, co se bude učit, slyšelo poprvé.

Co potřebuje každý prvňáček

Chválu a péči

Aby se dítě cítilo dobře po celý školní rok, je důležité nemít na něj přehnané nároky. Špatné známky příliš nekritizujte, více si všímejte těch dobrých. Důležitá je snaha. Nečekejte, že se dítě bude učit samo od sebe, první školní léta byste se s ním měli doma učit i vy, rodiče. Ideální je stanovit pevnou dobu, určenou pro učení. Neměla by to ale být doba těsně před spaním, když už děti bývají unavené.

Postupně nechávejte své dítě pracovat samostatně, vždy ale jeho práci zkontrolujte. Nakonec přijde čas, kdy vás k učení a plnění domácích úkolů přestane potřebovat.

Sebevědomí

Každé dítě, kterému nejde učení či nějaký konkrétní předmět, o sobě začne pochybovat. Aby úplně nepřišlo o své sebevědomí, dávejte mu najevo, že jej máte ráda, i když mu něco nejde a snažte se být trpělivý/á. Uvědomte si také, že známky nejsou v životě to nejdůležitější a že za to, zda někomu učení jde či nejde, nikdo nemůže. Vaše dítě není povinno plnit vaše nenaplněné sny ani dokazovat to, co se za život nepodařilo vám!

Sebevědomí dítěte posílíte také tím, že jej budete pomalu učit samostatnosti již před zahájením školní docházky. V šesti až sedmi letech by už dítě mělo zvládnout oblékání, obouvání, osobní hygienu, udržování pořádku. Učte také dítě velkorysosti – pokud mu nebude činit potíže podělit se o bonbony, má kamarády zajištěné.

Individualitu

I když je to dítě, je to také zároveň osobnost, která má své vlastní potřeby a přání. Věci do školy proto nakupujte s ním – umožněte mu o spolurozhodovat o tom, jakou aktovku a další školní potřeby bude vlastnit.

Trpělivost rodičů

Adaptace na nový režim trvá přibližně dva měsíce, nezoufejte proto, pokud je zpočátku prvňáček nevrlý. Časem si zvykne.

Oblékáte své dítě správně?

Předškoláci – co by měli umět

Školní batohy a aktovky – co nosit na zádech

A je to tady - první školní den

V den D na sobě nedávejte znát případnou nervozitu a připomeňte dítěti, co všechno jej ve škole čeká – noví kamarádi, nové zážitky, znalosti. Dítě by se mělo do školy těšit, ne se bát. Vyrozuměte jej dopředu také s tím, že některé předměty mu půjdou lépe a některé hůře, stejně jako jeho spolužákům. Dejte mu najevo, že mu věříte („Jsi už velký kluk / velká holka, určitě to zvládneš.“) a snažte se nastolit dobrou náladu!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies