Je na vás vaše dítě příliš fixované?

To, že je na nás naše dítě závislé, je do určitého věku normální. Ale pokud tato závislost překročí únosnou míru, stává se pro rodiče noční můrou – dítě rozhoduje o jejich volném čase a o tom, jak ho budou trávit.
Matka líbající své dítě

Dětská přirozenost, nebo nezdravá fixace?

Od nepaměti platí, že dítěti je nejlépe v matčině náručí. Proto se také častěji objevuje fixace na matku než na otce z toho prostého důvodu, že dítě tráví s matkou více času a je na ni tudíž zvyklé. Podle psychologů se separační úzkost vyskytuje většinou u jedináčků, jež vychovává samotná matka.

Dejme prostor instinktům

V naší kultuře je zvykem dítě brzy navykat samostatnosti. Na západ od našich hranic se ženy vracejí do zaměstnání už po několika měsících po porodu, dítě je svěřováno paní na hlídání a není výjimkou, že od prvních dnů má svůj samostatný pokoj, protože rodiče ho nechtějí rozmazlovat.

 

Kojení se příliš nepěstuje, neboť na těch pár měsíců, kdy matka s dítětem zůstává doma, nemá cenu s ním začínat. Podíváme-li se do minulosti a k tzv. přírodním národům, vidíme matky s malými dětmi neustále v náručí, na zádech nebo přisátým k matčinu prsu. Děti spí s rodiči v jedné místnosti, nezřídka v jedné posteli nebo na podlaze. Těžko si představit, že africká matka odmítne vzít plačící dítě do náruče a utěšit ho.

 

Naproti tomu v podobné situaci v bohatých zemích nejedna matka začne přemýšlet, jestli tím dítě už příliš nerozmazluje a zda ho nenechat ještě pět minut křičet. Naše jednání se více než pudy a instinkty řídí vyčtenými informacemi z různých, více či méně odborných příruček, jejichž rady za pár let už nemusí platit.

Co je příčinou separační úzkosti?

Chování dítěte vždy ovlivňuje výchova i vrozená genetická výbava. Nikdy za něj nemůže jen výchova nebo jen geny, vzájemně se ovlivňují a umocňují. Postoj matky bývá ale určitě jedním z klíčových faktorů. Je-li úzkostná, odloučení od dítěte jí samotné nahání strach (třeba podvědomě, že už začíná být samostatné, že už ji nebude tolik potřebovat), tak tuto svou úzkost přenese na něj.

 

Často sama aktivně, i když třeba ne úplně vědomě, separaci brání, potomka nepodporuje v běžných činnostech s vrstevníky, je zvýšeně ochranitelská. Důležitou roli zde hraje postoj k samostatnosti dítěte – záleží na tom, zda ji matka vnímá kladně, nebo jako ohrožení.

 

Rozhoduje i to, jestli je dítě zvyklé na jiné lidi než jen na maminku, jak intenzivně se vídá s cizími, jestli o něj občas pečuje někdo další. Má-li dítě širší okruh blízkých lidí, lépe snáší dočasnou nepřítomnost jednoho z nich - např. odchod matky na nákup, ke kadeřnici nebo do kina.

Pomoc okolí - zejména blízké rodiny

Dítě ke svému zdárnému vývoji potřebuje pocit bezpečí. Pokud se však upne na jednu osobu - nejčastěji matku, představuje to pro ni přílišnou zátěž a nezbývá jí už čas ani chuť na další aktivity.

 

Je nezbytné, aby ji alespoň částečně nahradili jiní členové rodiny – otec, prarodiče, starší sourozenci, ochotné kamarádky nebo sousedky… I malému dítěti vysvětlíme, že maminka si na chvíli odpočine a pak se pro něj vrátí. Rozhodně se nedoporučuje mizet „po anglicku“, aniž bychom dítěti cokoli oznámili.

Další zajímavé články z rubriky Rodina a děti:

Strategické hry rozvíjí dětskou kreativitu

Adoptivní rodiny – jak to v nich chodí

Sourozenecké pořadí a vlivy na děti

Svobodné matky a jejich práva

Střídavá péče o dítě

Děti a kapesné

Adopce na dálku

Chůva v akci

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies