Lyžařské oblečení – buďte šik i na sněhu

Lyžařské oblečení by vás mělo chránit před zimou a větrem, ale nesmí bránit ve volném pohybu. Co takhle skloubit zdraví a styl a obléci se bezpečně a moderně zároveň? Nikdo netvrdí, že musíte na lyžích připomínat medvěda!
Muž na lyžích sjíždicí kopec

Móda na lyžích - buďte in i na lyžích

Nemyslete si, že lyžařské oblečení nemá s módou nic společného. Také na lyžařských sjezdech můžete vynikat vytříbeným stylem. Nosí se značkové lyžařské oblečení, spíše dvoudílné než ve formě kombinézy a barevně slazené (ovšem in jsou i kontrasty). Doplňky jako jsou rukavice, čepice nebo helma tedy musí ladit s barvou oblečení. Více se o sportovní módě dozvíte zde.

Teplo především

Vytříbený styl vám však bude na nic, pokud se nebudete cítit pohodlně a bude vám zima. Upřednostňujte proto termo materiály, které nepropouštějí chladný vzduch ani vodu. Zateplené bundy i kalhoty by měly být lehké a nebránit v pohybu. Stejné zásady platí i při výběru oblečení pro snowboarding.

Doplňky pro bezpečné lyžování

Nejen módní, ale také velmi užitečné jsou doplňky k lyžařskému oblečení. Kromě čepice a brýlí se nosí také lyžařské helmy různých stylů a barev, které dokonale plní funkci bezpečnosti.

Jaké by mělo být lyžařské oblečení?

Lyžařské oblečení se skládá z funkčního spodního prádla, druhé vrstvy (nejlépe z termo materiálu), lyžařské bundy a kalhot, z ponožek, čepice, rukavic a lyžařských bot. Lyžařské oblečení by mělo být lehké, maximálně pohodlné, dobře uzpůsobené pro pohyb. Nešetřete na kvalitních materiálech, které vám zaručí, že budete celý den lyžovat v suchu a teple.

Lyžařské oblečení z high-tech materiálů

Opravdu špičkové lyžařské oblečení obsahuje membránu, která reaguje na tělesnou teplotu lyžaře. Ve stavu nehybnosti snižuje prodyšnost a zadržuje teplo. Během pohybu, kdy vzrůstá tělesná teplota, membrána zvyšuje prodyšnost a odvádí pot a ochlazuje. Mimochodem, víte kolik kalorií lyžováním shodíte?

Lyžařské termoprádlo

Spodní prádlo a oblečení pod bundu a kalhoty musí být z prodyšných materiálů, které budou odvádět pot a udržovat vás v suchu. Termoprádlem mohou být trička, roláky, spodky, ale i kukla přes hlavu, která vás ochrání před mrazem lépe než obyčejná čepice.

Lyžařské bundy

Voděpropustnou lyžařskou bundu nekupujte. Samozřejmostí by měla být také její prodyšnost a pohodlnost. Nesmí být příliš těžká, voděodolnost vyžadujte i u zipů (nebo stačí, když jsou zakryté látkou). Praktické jsou vnitřní kapsy na lyžařské brýle, pernamentku či mobilní telefon (ten nejnovější samozřejmě) a odnímatelná kapuce.

Lyžařské kalhoty

Co se týče vlastností lyžařských kalhot, platí totéž co u lyžařských bund. Jedná se tedy především o voděodolnost, prodyšnost a pohodlnost. Při pádech se vám vyplatí kalhoty s vyztuženými koleny a vnitřní sněhová manžeta. Někteří lyžaři upřednostňují kalhoty se švy.

Lyžařské boty

Hlavní chybou při nákupu lyžařských bot je zvyk kupovat si boty o číslo větší, aby netlačily. Opak je pravdou! Při používání se výstelka vnitřní boty přizpůsobí noze a tím se časem zvětší. Lyžařské boty tedy kupujte spíše menší a zkoušejte je na ponožku, kterou používáte při lyžování. Boty musí být příjemně obemknuté kolem nohy, nesmí padat z kotníků (někdy jsou okolo paty a kotníků vloženy vycpávky), jazyk by neměl příliš tlačit do holenní kosti.

Lyžařské brýle

Lyžařské brýle, ať už s jednoduchým zorníkem nebo dvojitým, by měly mít protimlžící úpravu a 100% UV ochranu. Více o lyžařských brýlích a jejich ideálním výběru ZDE v článku.

Lyžařské rukavice

Ať vás ani nenapadne vzít si na lyže obyčejné pletené rukavice. Mokré a promrzlé ruce vám okamžitě sníží požitek z lyžování. Investujte do kvalitních lyžařských rukavic, které absorbují pot, odvádějí vlhkost a nepropouští vodu. Velmi praktické je poutko k připevnění na ruku a gumová výstuž na prstech zabraňující klouzavosti.

Lyžařské helmy, přilby a další chrániče

Nejčastějšími oběťmi pádů (a také nejzranitelnějšími) jsou děti, proto chraňte jejich zdraví a přikupte jim k lyžařské výbavě helmu, která je součástí i jiných sportů. Styl a design lyžařských chráničů hlavy je rozmanitý a dotváře image moderního lyžaře, proto je ocení i dospělí jedinci. Speciálním bezpečnostním doplňkem jsou chrániče páteře s možností montáže lavinového detektoru (ty se vám mohou hodit při adrenalinových sportech jako je skialpinismus).

Pár tipů, kam na letošní zimní dovolenou vyrazit naleznete ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies