Muži a domácí práce - jde to dohromady?

Mytí nádobí, vytírání podlahy, utírání prachu, vysávání, praní…to jsou jen některé z domácích prací, které je potřeba pravidelně vykonávat. Jak často vám s nimi pomáhá partner?

Modrý smetáček s lopatkou

Ženy, muži a domácí práce

Aby bylo v domácnosti alespoň trochu čisto, je potřeba proto něco udělat. Ale kdo to udělá? Hodně mužů žije pořád v mylném přesvědčení, že je to ryze ženská povinnost a že muži by se měli starat „pouze" o obživu. Dnešní ženy však na domácí práce mají zcela jiný názor. Chodí do práce stejně jako muži, tak proč by měli domácí práce dělat jenom ony? Je prokázáno, že k nejčastějším ženským stížnostem v rámci manželství patří právě neochota mužů podílet se na chodu domácnosti a nebo výchově dětí. Ať se to mužům líbí a nebo ne, emancipace zkrátka pokročila a je potřeba, aby se na domácích pracích podíleli také oni.

Udělejte kompromis

Nejjednoduším a také nejspravedlivějším řešením proto bude, pokud si s partnerem v klidu sednete a domácí práce si rozdělíte tak, aby vám to oběma vyhovovalo. Budete tak mít nejen více času na sebe, ale také na děti a nebo své koníčky. Navíc budete mít doma klid, protože si nebude muset nic vyčítat - tedy v případě, že svěřené domácí práce budete oba svědomitě vykonávat.

Rady, jak muže zapojit (a hlavně udržet) v koloběhu domácích prací

  • Není dobré zablokovat partnera tím, že uklízení povýšíte do roviny "Tady rozhoduji já".
  • Nikdy partnera do ničeho nenuťte! Vyvarujte se proto větám typu „Udělej to hned!", apod.
  • Pokud muž nepomáhá tak, jak byste si představovala (teď máme na mysli způsob provedení domácích prací), rozhodně jej za to nekritizujte. Kritiku muži nesnáší! Častá kritika ze strany partnerky je také nejčastějším důvodem, proč v tempu poleví a nebo na domácí práce rezignují úplně. Akceptujte, že partner všechno dělá po svém a obdivujte jej za to.
  • Při úklidu ponechte partnerovi dostatečný prostor. Rozhodně není dobré, pokud mu budete stát neustále za „zadkem" a sledovat každý jeho krok.
  • Vymyslete bonusový program. Čím více budete partnera motivovat (například pořádným kusem masa k večeři, vychlazeným pivem, apod.), tím menší problém pro něj bude vykonávat domácí práce.

Muži ze seznamky - kterým se raději vyhnout?

Jak poznat, že bude partner dobrým otcem

Když máte řidičák, ale neřídíte

Automatická kresba o vás mnohé prozradí

Meditace - k čemu je dobrá?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies