Navštivte řecký Kalymnos – ostrov lovců mořských hub

Kalymnos je řecký ostrov rozkládající se v souostroví Dodekanés. Turistům nabízí krásnou přírodu, čisté moře, sportovní i kulturní vyžití. Přečtěte si o něm více informací.

Řecký ostrov Kalymnos

Všeobecně o ostrově Kalymos

Ostrov Kalmynos se nachází dva a půl kilometru jižně od ostrova Leros a deset kilometrů severně od ostrova Kos v souostroví Dodekanés, v Egejském moři. Návštěvníkům nabízí nejen krásnou přírody obklopenou skalnatými masivy (které nabízí skvělé horolezecké cesty), sluncem zalité pláže a čisté moře, ale také památky mykénské, římské i byzantské kultury. Na své si zde přijdou i milovníci sportu a potápění. Každoročně se zde pořádá mezinárodní festival potápění. Úředním jazykem je zde řečtina,úřední měnou euro.

Ostrov mořských hub

Kalymnos v minulosti proslul díky sběru mořských hub. Ostrované se tomuto výnosnému obchodu věnovali tak hodně, že se mořské houby v okolí staly během několika desetiletí vzácnými. V současné době se lovu mořských hub věnuje jen několik málo řeckých rodin.

Hlavní město a přístav Pothia

Pothia je hlavním a nejrušnějším městem ostrova Kalymnos. Leží na jihovýchodním pobřeží a žije v něm okolo 1.200 obyvatel. Ve městě nalezneme promenádu s množstvím kaváren a taveren, muzeum dokumentující historii potápění, školu potápění a krásné pláže s pozvolným vstupem do průzračně čistého moře. Doporučujeme navštívit ruiny středověkého hradu Kastro Hrysoherias a klášter Moni Agiu Savra nad městem.

Myrties

Na západě ostrova Kalymnos najdeme rušné letovisko Myrties. Pobřežní vesnička se rozkládá ve svahu na úpatí hor. Z přilehlého kopce lze vidět malinký ostrůvek Telendos, který byl až do roku 554 našeho letopočtu součástí ostrova. Silné zemětřesení jej v uvedeném roce od něj odtrhlo. Nalezneme zde také přístavní hráz, která je výchozím bodem pro okružní plavby i pravidelné lodní taxi na 700 metrů vzdálený ostrov Telendos.

Massouri

Massouri se rozkládá na svažitém terénu podél pobřežní silnice lemované stromy. Je to živé a přátelské letovisko s obchody, restauracemi, bary a několika kluby. Je zde široká písčitá pláž s drobnými oblázky, pláž patří k nejlepším na ostrově. Na své si zde přijdou i milovníci vodních sportů.

Vathy

Přibližně osm kilometrů severovýchodně od hlavního města nalezneme klidné městečko Vathy. To leží v hlubokém zálivu (jakoby fjordu), který protíná vysoké útesy směrem k úrodnému údolí. Letovisko je vhodné pro rodiny s dětmi, které si chtějí užít klidnou dovolenou.

Španělská Marbella - ráj pro milovníky moře i golfu

Vysokohorská turistika v Chorvatsku

Khmerský chrám Angkor Wat

Unikátní solné doly Wieliczka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies